Đoković izjemno motiviran in navdihnjen

Na OP ZDA je z odpovedjo Nadala žreb veliko bolj odprt.

Objavljeno
24. avgust 2014 14.51
Posodobljeno
25. avgust 2014 12.00
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

New York – Odsotnost branilca naslova Rafaela Nadala, slabe predstave na severnoameriških turnirjih lanskega finalista Novaka Đokovića, slaba letošnja forma predlanskega zmagovalca Andyja Murraya in odlična Rogerja Federerja. Pred zadnjim teniškim turnirjem za veliki slam v sezoni, OP ZDA, je pri moških, pri katerih bo finale spet šele tretji ponedeljek, položaj zelo zanimiv.

Rafael Nadal je na vseh turnirjih med glavnimi favoriti, zato je ob njegovi odpovedi zaradi poškodbe zapestja razumljivo zazevala velika praznina, mnogi seveda v tem vidijo tudi izjemno priložnost. Med slednje sodi tudi Federer, saj je proti Špancu dobil zgolj deset od 33 medsebojnih dvobojev, zanimivo pa, da se na OP ZDA nista pomerila še nikdar. »Njegova odpoved je za navijače in ljubitelje tenisa vsekakor razočaranje, igralci mu seveda želimo čim hitrejše okrevanje, a po drugi strani bomo skušali kar najbolje izkoristiti dejstvo, da Rafe ni tu. En velik tekmec manj v žrebu, čeprav seveda ni rečeno, da bi se najini poti križali, a priložnost je zdaj vsekakor lepša,« razmišlja Federer, za katerega bo nastop na OP ZDA, na katerem je osvojil pet lovorik, že jubilejni 60. v nizu na turnirjih za veliki slam, kar znese 15 let. Zares izjemna stalnost, pri čemer je lani že odpisani Švicar – ki se je od New Yorka poslovil že po osmini finala in porazu proti Tommyju Robredu – letos celo spet med glavnimi favoriti. Ne glede na to, da je pred kratkim dopolnil že 33 let, se to sezono vseskozi vzpenja, po wimbledonskem finalu je bil še finalist mastersa v Torontu, medtem ko je Cincinnati osvojil, kar je bila njegova največja lovorika po dveh letih …

»V New York sem pripotoval močno samozavesten. Moja igra je prav na takšni ravni, kot si želim, le še ohraniti jo moram,« je zadovoljen Federer. Za razliko od preostalih dveh članov velike četverice, ki sta na OP ZDA, Novaka Đokovića in Andyja Murraya, ali pa zmagovalca OP Avstralije Stana Wawrinke. Murray sicer zagotavlja, da je telesno najbolje pripravljen od vseh letošnjih turnirjev za veliki slam, še več, celo najbolje od lanskega Wimbledona. »Za mano je najboljše pripravljalno obdobje odtlej. Telo je brez bolečin in počutim se nared,« pravi Britanec, ki je zaradi padca na svetovni lestvici zgolj osmi nosilec in bi se lahko že v četrtfinalu pomeril z Đokovićem. Srb za mnoge ostaja prvi favorit, ne glede na to, v kakšni luči se je pokazal na zadnjih dveh turnirjih. »Slabo. Veliko, veliko stvari ne deluje, kot bi moralo,« je priznal po dveh porazih v osmini finala, v Torontu (Jo-Wilfried Tsonga) in Cincinnatiju (Tommy Robredo), Đoković, od katerega pa gre na OP ZDA vendarle pričakovati veliko več.

Je pač prvi igralec sveta, najboljši na trdih igriščih, v New Yorku od leta 2007 ni izpadel pred polfinalom, je petkratni finalist in zmagovalec 2011. »Z vsakim dnem se počutim bolje, kar je spodbudno za OP ZDA, na katerem želim spet doseči vrhunec forme. Seveda sem si želel bolje nastopiti v Kanadi in Cincinnatiju, a veliko stvari se je zgodilo v zadnjih dveh mesecih. Zmaga v Wimbledonu in poroka sta bila zame zelo čustvena dogodka, po katerih sem se počutil izpraznjenega, zato na igrišču ni bilo ne pravega žara ne prave miselnosti. A to je normalno, zdaj pa sem spet izjemno motiviran in navdihnjen,« boljše predstave za New York, kjer bo odprl današnji večerni program, obljublja Srb, dobro zavedajoč se, da so grand slami z dvoboji na tri dobljene nize povsem druga zgodba od ostalih turnirjev. Zato med zmagovalci ne pričakuje novega imena, četudi bi si Miloš Raonić, Grigor Dimitrov in nekateri drugi igralci, ki prihajajo, to še tako želeli.