Đoković: ko se zdijo žogice velike kot lubenice

Prvi igralec sveta se je s popolno predstavo poigral z Nadalom. Rafa: Doslej še nihče ni igral na takšni ravni.

Objavljeno
11. januar 2016 00.28
Saša Verčič
Saša Verčič
Doha – Nova sezona, stara podoba. Novak Đoković je teniško leto začel, kot je končal prejšnjega – z osvojitvijo turnirja. Prav tako se v kratkem premoru ni spremenilo razmerje moči med njim in Rafaelom Nadalom. V finalu Dohe je bil Srb boljši s kar 6:1, 6:2. V 47 medsebojnih dvobojih je to najbolj enostranski rezultat.

Đoković je prvič prevzel »skupno vodstvo« v partijah z Nadalom, saj je ta vodil vse od njunega prvega obračuna leta 2006 na Roland Garrosu, zdaj je 24:23 za prvega igralca sveta, ki je do sobotne zmage prišel na zares izjemen način. Resda se je v uvodni igri znašel v nevarnosti, da Nadal osvoji igro na njegov servis, toda v nadaljevanju je bila njegova predstava popolna, Španec je bil le nemočen opazovalec demonstracije Srbove moči. Nole je tako že na začetku sezone tekmecem poslal jasno sporočilo in opozorilo, da se po lanski izjemni sezoni ne namerava ustaviti, teden dni pred začetkom OP Avstralije se zdi, da lahko iz Melbourna odide le kot poraženec, vse drugo kot njegova ubranitev naslova bi bila senzacija.

»Ves teden nisem izgubil igre na svoj servis, v dvoboju z enim največjih tekmecev pa sem prikazal največ. Mislim, da sem se približal popolnosti, kolikor sem se le lahko. Takorekoč vsak udarec je bil takšen, kot sem si želel, od začetka do konca sem lahko vsiljeval svojo taktiko. Pride pač dan, ko se ti zdi teniška žogica velika kot lubenica in finalni dan je bil prav takšen,« ni skrival navdušenja Đoković, ki je tako prvič osvojil Doho ter se ob tem še posebej razveselil lovorike – sokola, kakor ga je klical tudi njegov pokojni dedek. S 60. turnirskim naslovom se je na večni lestvici na 9. mestu izenačil z Andrejem Agassijem, s tem pa je tudi zaokrožil izjemno leto. Zdaj namreč velja, da se je v zadnjem letu dni v finale uvrstil prav na vseh turnirjih, na katerih je zaigral …

Samozavest iz prejšnje sezone, ko je bil takorekoč nepremagljiv, se je torej prenesla tudi v novo in se še okrepila, kar je slaba novica za vse tekmece, med njimi posebej za Nadala. V zadnjih osmih nizih je namreč proti Đokoviću osvojil skupno komaj 17 iger, v soboto, ko je zanj stiskal pesti tudi Pep Guardiola in je bilo na tribunah tudi kar nekaj Bayernovih igralcev, se je upiral komaj uro in 13 minut, po hudem porazu pa mirno priznal, da je srbski as z drugega planeta. »Dvoboja ni težko analizirati. Igral sem proti igralcu, ki je vse storil popolno. In pri tem ne mislim na določeno stvar, ampak na prav vse. Nikogar ne poznam, ki bi doslej igral na takšni ravni, pa poznam tenis in njegovo zgodovino zelo dobro,« je ocenil Španec ter si pri tem priznal, da mu – in ostalim tekmecem, seveda – ne preostane nič drugega, kot da čaka na padec v Đokovićevi igri, saj je jasno, da se je nemogoče obdržati na tako visoki ravni v nedogled, in tedaj bo napočil trenutek tudi za preostanek teniškega sveta.

Prvi teden nove sezone sta sicer do lovorik na turneji ATP prišla še Miloš Raonić, ki je v ponovitvi lanskega finala v Brisbanu tokrat ugnal Rogerja Federerja, in Stan Wawrinka, ki je še tretjič zapored osvojil Chennai, kjer je v odločilni partiji premagal Borno Ćorića. Pri ženskah je v Brisbanu zmagala Viktorija Azarenka, za katero je to prvi naslov po sezoni 2013, v Shenzhenu Agnieszka Radwanska (ki je nato zaradi poškodbe noge odpovedala nastop v Sydneyju, prav tako v olimpijskem mestu ne bo še vedno bolne Peter Kvitove) in v Aucklandu Sloane Stephens, ki je v 1. kolu ugnala tudi Polono Hercog.