Đoković nima težav z nočnimi morami

Verdasco na teniškem OP Avstralije brez možnosti proti branilcu naslova

Objavljeno
17. januar 2017 18.59
Posodobljeno
18. januar 2017 05.00
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Serena Williams in Novak Đoković na OP Avstralije po dolgem času nista prva nosilca turnirja za veliki slam, ampak sta »le« št. 2, za nameček jima je žreb že za začetek namenil izjemno neugodna tekmeca, Američanki Belindo Benčič, Srbu Fernanda Verdasca. A oba sta brez praske prestala uvodno preizkušnjo in storila prvi korak k rekordnima lovorikama.

Fernando Verdasco je za nosilce gotovo eden najmanj ugodnih žrebov v 1. kolu turnirjev za veliki slam, posebej pa še na OP Avstralije, kjer je na edini od štirih najpomembnejših postaj že igral v polfinalu, in sicer leta 2009, ko je po pravem maratonu izgubil proti Rafaelu Nadalu. Lani je slovitejšega rojaka poslal domov celo po 1. kolu, letošnjo sezono pa je začel zelo spodbudno in v polfinalu Dohe doživel tudi nekoliko nesrečen poraz proti Novaku Đokoviću, saj je Srb ubranil kar pet zaključnih žogic. Zato je Španec z velikimi načrti pripotoval na enega najljubših prizorišč, a kaj ko mu je žreb že za začetek namenil prav srbskega asa ... »Nikdar nisem imel nočnih mor, tako da ne vem, kako so te videti. Vsekakor pa na dvoboj z Verdascom ne gledam kot na nočno moro, ampak kot na velik izziv,« je Nole pospremil enega najtežjih možnih žrebov za 1. kolo, pri čemer je bilo bolj ali manj jasno, da se bo scenarij iz Dohe v smislu izenačenosti vendarle težko ponovil. OP Avstralije je za Đokovića pač z naskokom najuspešnejši turnir za veliki slam, letos lovi že sedmi naslov, kar bi bil absolutni rekord (s šestimi je za zdaj izenačen z Royem Emersonom, ki je zmagoval v amaterski dobi), za nameček je v Dohi pokazal, da se vrača v staro formo, ne nazadnje je v finalu ugnal prvega igralca sveta Andyja Murraya.

In od vsaj približne ponovitve napete polfinalne tekme res ni bilo nič, predvsem v prvem in tretjem nizu je bil Đoković razred zase, v drugem pa Verdasco preprosto ni zmogel pograbiti priložnosti, ki so se mu ponudile s tekmečevimi napakami. Tako je dvakrat na hitro zapravil break prednosti, nove možnosti nato ni bilo več. »Drugi niz je bil pravo hazardiranje, oba sva delala številne neizsiljene napake. Zavedal sem se, da je odločilni, nikakor mu pač nisem želel dati kril. Glede na to, da je bil to eden najtežjih možnih žrebov, saj gre za igralca za velike tekme, ki je v odlični formi, sem vsekakor zelo zadovoljen z razpletom,« je ocenil Đoković.

Podobno preizkušnjo je prestala Serena Williams, saj ji je na nasprotni strani stala ena najbolj nadarjenih igralk, Belinda Benčič, lani že sedma igralka sveta, a 19-letno Švicarko so že zelo zgodaj ustavile poškodbe, zato v Melbournu ni med nosilkami. Benčičeva je predlani v Torontu že premagala Williamsovo, tokrat Američanka presenečenja ni dovolila, z zmago v dveh nizih je za zdaj odgnala številne dvome, ki so se porajali, potem ko je zaradi poškodb z OP ZDA končala lansko sezono, v 2. kolu Aucklanda pa za uvod v novo izgubila proti Madison Brengle. Williamsovo, ki prav tako lovi sedmo avstralsko lovoriko, skupno pa 23. za veliki slam, kar bi bil absolutni rekord odprte ere, tudi v nadaljevanju čaka na papirju zelo zahtevno delo, saj se bo jutri pomerila z izkušeno Lucie Šafarovo.