Đoković: Nisem še stoodstotno nared

Včeraj opravljen žreb zadnjega teniškega turnirja za veliki slam v sezoni, odprtega prvenstva ZDA.

Objavljeno
26. avgust 2016 23.22
Posodobljeno
27. avgust 2016 06.00
Reigning US Open Champions Flavia Pennetta, left, looks on as Novak Djokovic, right, speaks at a media availability at the USTA Tennis Center, Friday, August 26, 2016 in New York. (AP Photo/Bryan R. Smith)
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Prva teniška igralca sveta Serena Williams in Novak Đoković sta pred turnirji za veliki slam vedno znova največja favorita, a pred OP ZDA, ki se začne v ponedeljek, njuni vlogi nista tako izraziti, saj sta se oba v zadnjem obdobju spopadala s težavami. Newyorški prireditelji so sicer včeraj opravili žreb, ki s Polono Hercog ni bil mil.

Hercogova je ostala edina od slovenskih igralcev v žrebu posameznikov, potem ko je v 2. kolu kvalifikacij izpadel še Blaž Kavčič, od katerega je bil z 1:6, 6:2, 6:4 boljši Kanadčan Steven Diez. Slovenska četverica – ob Kavčiču še Grega Žemlja, Blaž Rola in Dalila Jakupovič – je tako v kvalifikacijah dosegla skupno eno (!) zmago … Slabo pa kaže tudi za glavni turnir, saj bi Štajerka za 1. kolo težko dobila bolj neugodno tekmico. Pomerila se bo namreč z drugo nosilko Angelique Kerber, ki odkrito lovi tudi prvo mesto na svetu. Nazadnje je v Cincinnatiju za las ostala prekratka, glede na to, da brani manj točk izpred leta dni kot Serena Williams, je nova priložnost pred vrati. Nemka je namreč lani izpadla v 3. kolu, Američanka je šokantno izgubila polfinale proti Roberti Vinci.

Glede na formo Hercogove – na olimpijskih igrah jo je resda v uvodnem dvoboju ugnala poznejša presenetljiva prvakinja Monica Puig – bo imela že za uvod gotovo težje delo Williamsova, ki se bo pomerila z Jekaterino Makarovo, s katero sta pred dvema letoma na tem istem prizorišču igrali v polfinalu … Rusinja je kot 36. igralka sveta le za las zgrešila mesto nosilke – mednje je zadnji hip, po odpovedi Sloane Stephens, napredovala prav Puigova –, Serena pa ima za nameček težave s poškodbo rame. Te so tolikšne, da je morala odpovedati nastop v Cincinnatiju, ne glede na to, da je bila resno ogrožena njena vladavina. »Stanje se je ravno začelo izboljševati,« je razkrila Williamsova ter pojasnila, da so se bolečine pojavile dan po wimbledonskem finalu, torej po zmagi, s katero si je zagotovila 22. veliki naslov. New York ji ponuja priložnost, da se na 1. mestu lestvice odprte ere osamosvoji, saj si ga ta čas deli s Steffi Graf. Ne glede na zdravstvene težave je Williamsova ob Kerberjevi največja favoritinja, ostale igralke pač močno nihajo.

Na žrebu sta bila včeraj prisotna Flavia Pennetta, lanska senzacionalna zmagovalka, ki ne bo branila naslova, saj se je upokojila, in Novak Đoković. Slednji bo seveda skušal osvojiti še tretji naslov v Flushing Meadowsu, pri čemer je ob Roland Garrosu to njegov najmanj uspešen turnir za veliki slam, Srb pa v Veliko jabolko prav tako ni pripotoval stoodstotno nared. Tudi on je izpustil Cincinnati, pred tem pa na OI izpadel v 1. kolu in na Wimbledonu v tretjem. »Nisem še povsem nared, a se približujem temu. Še nekaj dni je ostalo do začetka, upam, da bo v ponedeljek vse v redu. Veselim se začetka turnirja, pristop je enak kot vedno, ambicije so visoke,« je dejal Đoković in dodal, da so se težave z zapestjem začele pred dobrimi tremi tedni, torej pred OI, medtem ko so bile za zgodnji poraz v Wimbledonu krive težave v zasebnem življenju, o katerih pa pričakovano ni želel razpredati. »Včasih moraš zadeti ob zid, da postaneš boljši. Takšno je pač življenje,« je le dejal.

Na igrišču ga čaka v 1. kolu zanimiva preizkušnja, saj bo njegov prvi tekmec Jerzy Janowicz, Poljak, ki je bil nekaj že 14. na svetu, a je po poškodbi kolena zdrsnil na 228. Andy Murray se bo na štartu pomeril z Lukašem Rosolom, tretjemu nosilcu Stanu Wawrinki se obeta zelo zanimiv uvodni obračun s Fernandom Verdascom, št. 4 Rafael Nadal, ki ga je žreb postavil v isto polovico razpredelnice kot Đokovića (polfinale?), pa bo turnir začel proti Denisu Istominu.