Đoković sezono odpira v Dohi, Federer v Brisbanu

Prvi teniški igralec sveta bi rad osvojil vse štiri letošnje turnirje velike četverice, spogleduje se tudi z olimpijskim zlatom.

Objavljeno
03. januar 2016 11.19
J. P.
J. P.

Doha - Vodilni teniški igralec minulih let, Srb Novak Đoković, bo mesec dni in pol po koncu ene najuspešnejših sezon v zgodovini tega športa položaj številke 1 začel braniti prihodnji teden na turnirju v Dohi, na katerem bodo nastopili tudi Rafael Nadal, Tomaš Berdych in branilec naslova David Ferrer, za vse pa bo prva priprava za uvodni turnir velike četverice v Melbournu, na katerem bo Nole lovil drugo zaporedno zmago.

»Komaj čakam začetek sezone. Lani sem jo začel slabo, upam, da bo letos drugače,« se je Đoković z grenkobo spomnil lanskega četrtfinalnega poraza proti Hrvatu Ivu Karloviću. Srb ima za letos visoke ambicije, saj želi postati prvi igralec po Rodu Laverju (1969) z osvojenimi vsemi štirimi turnirji za veliki slam, obenem se spogleduje z olimpijskim zlatim odličjem, ki mu v bogati zbirki še manjka.

Visoke načrte ima tudi predlanski zmagovalec Dohe Nadal: »Zadnji domači treningi na Mallorci so bili odlični. Sem v dobri formi in bom v prihajajoči sezoni bolj konkurenčen najboljšim, kot sem bil v minulih.« Da Španec misli resno, je dokazal že včeraj z zmago na ekshibicijskem turnirju v Abu Dabiju.

Švicar Roger Federer, ki ima ravno tako svoje račune, pa bo - podobno kot lani, ko je zmagal - sezono odprl v Brisbanu pod taktirko novega trenerja Ivana Ljubičića: »Že leto in pol igram odličen tenis, zato sem zelo samozavesten in optimističen, precej bolj kot lani v tem obdobju. Doslej sem v karieri osvojil že veliko, želim si še več, a če to ne bo možno, pač ne bo.«

V ženskem delu turnirja v Brisbanu bodo najvišje rangirane Romunka Simona Halep, Španka Garbiñe Muguruza in Rusinja Marija Šarapova. Dekleta se bodo prihodnji teden merila še v Aucklandu, kjer bo v igri tudi Polona Hercog, fantje pa v Chennaiju, med njimi tudi kvalifikant Blaž Kavčič, in Aucklandu. Blaž Rola se bo za čim boljšo uvrstitev potegoval na challengerju v Novi Kaledoniji, Grega Žemlja pa v Avstraliji.

TENIŠKI IZIDI

Brisbane, WTA (885.000 $)

1. kolo

Varvara Lepchenko (ZDA) : Anna Karolina Schmiedlova (Slk) 6:2, 6:1
Dominika Cibulkova (Slk) : Yanina Wickmayer (Bel) 3:6, 6:4, 6:4
Anastazija Pavljučenko (Rus) : Timea Bacsinszky (Švi, 5) 6:2, 6:1
Alize Cornet (Fra) : Kristina Mladenović (Fra) 6:3, 6:4
Andrea Petković (Nem) : Teliana Pereira (Bra) 6:1, 6:2