Đoković tri ure trl Raonićev odpor, v finalu poslastica z Nadalom

Za žensko krono na teniškem turnirju v Rimu Serena Williams in Sara Errani, Katarina Srebotnik v finalu ženskih dvojic.

Objavljeno
17. maj 2014 13.36
Posodobljeno
17. maj 2014 14.08
TENNIS-ITA-ATP-WTA
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Rim - Drugi teniški lopar sveta, srbski zvezdnik Novak Đoković, je v polfinalu mastersa v Rimu z nagradnim skladom 3,45 milijona evrov debele tri ure trl odpor žilavega Kanadčana, osmega nosilca Miloša Raonića, ki mu je po podaljšani igri tudi snel prvi niz, bil tudi v drugem blizu presenečenja, v tretjem pa je priljubljeni Nole vendarle pritisnil na plin in se s 7:6 (5), 7:6 (4) in 6:3 prebil v finale, kjer ga čaka poslastica s prvim igralcem sveta Rafaelom Nadalom.

Raonić je stavil vse na udaren začetni udarec in ni bil daleč od senzacije. Ob zgolj treh dvojnih napakah je namreč zmogel kar neverjetnih 17 (!) asov, tekmec pa le tri: že v prvem nizu je bil v tem pogledu uspešen osemkrat, v drugem šestkrat, v tretjem pa je njegov udarni servis nekoliko zbledel, saj je vpisal le še tri ase. Tako se je Srb veselil še druge zmage v medsebojnem obračunu s Kanadčanom, lani ga je odpravil brez izgubljenega niza.

Nadal po hitrem postopku

Precej manj dela pa je imel vodilni igralec na svetovni jakostni lestvici, Španec Rafael Nadal, ki je polfinalnega tekmeca, dvanajstega nosilca Grigorja Dimitrova, odpravil že po uri in 23 minutah, oddal pa mu je zgolj štiri igre. Bolgar doslej Rafe še ni premagal, tokrat je pred njim pokleknil že petič.

Nov podvig Sare Errani

Italijanska teniška igralka Sara Errani je v prvem polfinalu turnirja v Rimu z nagradnim skladom 2,12 milijona evrov premagala Srbkinjo Jeleno Janković s 6:3 in 7:5. Dvoboj se je začel po željah Jankovićeve, ki je svoji nasprotnici v drugi igri odvzela servis za vodstvo z 2:1, vendar je Erranijeva nato dobila kar štiri zaporedne igre in naposled niz spravila pod streho s 6:3.

Jankovićeva je dobila uvodno igro drugega niza in si v drugi priigrala tri break priložnosti, vendar pa je zapravila vse tri. Srbkinje to ni preveč zmotilo, saj je imela pobudo na igrišču in po šestih igrah vodila s 4:2, a je znova sledil padec in Erranijeva je s tremi zaporednimi igrami obrnila rezultat v svojo korist (5:4). Ob koncu niza je Jankovića izkoristila break priložnost in izenačila na 5:5, sledil je break Erranijeve, ki je na koncu uspešno servirala za zmago s 6:3 in 7:5.

Serenino maščevanje Ivanovićevi

Nepričakovano pa je imela nekaj več težav v polfinalu z naskokom prva igralka sveta, Američanka Serena Williams, ki pa je naposled po enem izgubljenem in dveh gladko dobljenih nizih le strla odpor enajste nosilke Ane Ivanović, s čimer je na svoj način zapečatila neuspešen srbski dan v Rimu. Za zmago je potrebovala uro in 36 minut, z njo pa se je tekmici maščevala za boleč poraz v osmini finala letošnjega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu.

Srebotnikova v finalu ženskih dvojic

Katarina Srebotnik se je s Čehinjo Kveto Peschke prebila v finale ženskih dvojic, potem ko sta v polfinalu premagali špansko-kazahstansko navezo Anabel Medina Garrigues-Jaroslava Švedova s 7:6 in 6:4. Zdaj ju na poti do mikavne lovorike čakata le še drugopostavljeni Italijanki Sara Errani, ki ima torej lepo priložnost za dvojno zmago na tem turnirju, in Roberta Vinci, ki sta v polfinalu v 51 minutah oddali pičle tri igre Nemkama Julii Görges in Anni-Leni Grönefeld.

 

Rezultati turnirjev v Rimu

WTA, polfinale (2,12 milijona evrov)

Sara Errani (Ita, 10) : Jelena Janković (Srb, 6) 6:3, 7:5

Serena Williams (ZDA, 1) : Ana Ivanović (Srb, 11) 6:1, 3:6, 6:1

Ženske dvojice, polfinale

Katarina Srebotnik, Kveta Peschke (Slo, Češ, 4) : Anabel Medina Garrigues, Jaroslava Švedova (Špa, Kaz) 7:6 (6), 6:4

Sara Errani, Roberta Vinci (Ita, 2) : Julia Görges, Anna-Lena Grőnefeld (Nem) 6:2, 6:1

 

ATP masters, polfinale (3,45 milijona evrov)

Novak Đoković (Srb, 2) : Miloš Raonić (Kan, 8) 6:7 (5:9, 7:6 (4), 6:3

Rafael Nadal (Špa, 1) : Grigor Dimitrov (Bol, 12) 6:2, 6:2