Đoković v boju za št. 1 pogleduje proti Federerju

Tenis: kdo bo na prestolu ob koncu sezone? Ta teden v Parizu znani še zadnji udeleženci mastersa osmerice.

Objavljeno
28. oktober 2014 22.46
Posodobljeno
29. oktober 2014 09.00
S. V., šport
S. V., šport
Pariz – Zadnji teniški turnir iz serije masters v sezoni, ki ga ta teden gosti pariška dvorana Bercy, bo dal dokončen seznam potnikov za londonski veliki finale osmerice, oba skupaj pa tudi odgovor o številki 1 za sezono 2014. Na začetku leta ni bilo veliko takšnih, ki bi si upali za prestol napovedati dvoboj med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem.

Potem ko je Rafael Nadal predčasno končal sezono zaradi operacije slepiča, se je sprostilo še eno mesto na sklepnem turnirju osmerice, na katerem so si tako za zdaj nastop priigrali Đoković, Federer, Stan Wawrinka in Marin Čilić, za preostala štiri mesta se borijo Andy Murray, Kei Nišikori, Tomaš Berdych, David Ferrer, Miloš Raonić in Grigor Dimitrov. Murray si je z odličnim finišem, ko je na zadnjih petih turnirjih osvojil vse svoje tri letošnje lovorike, praktično že zagotovil nastop pred domačim občinstvom, najmanj možnosti imata Raonić in Dimitrov, vse pa bo znano v naslednjih dneh, bržčas že po petkovih četrtfinalnih obračunih.

Precej bolj vznemirljivo pa je ta čas, da se bosta za 1. mesto na svetu ob koncu leta, kar za najboljše igralce šteje veliko več kot med sezono, v naslednjih nekaj tednih borila Đoković in Federer. Slednji se je po lanski zelo slabi sezoni kar nekako nepričakovano – to je priznal tudi sam – znašel v tem položaju, vsekakor pa zelo zasluženo, saj je letos zaigral kot prerojen. V letošnji »dirki« ima Srb 490 točk prednosti, na lestvici zadnjih 12 mesecev pa 2230, pri čemer jih brani kar 2500, saj je lani osvojil tako Pariz kot London (brez izgubljenega dvoboja), medtem ko je Federer obakrat izpadel v polfinalu (skupaj 760 točk). Nole ima seveda na koncu še vedno več možnosti, je pa res, da je bil po OP ZDA – na katerem sta presenetljivo oba izpadla v polfinalu proti Nišikoriju oziroma Čiliću – Federer veliko boljši. V bistvu ni izgubil dvoboja, skupaj z Davisovim pokalom pa nanizal 12 zmag, kar mu je prineslo dve lovoriki, v Šanghaju in v nedeljo v Baslu, kjer je slavil že šestič.

»Vsekakor bi bilo nekaj posebnega, če bi se še enkrat vrnil na 1. mesto. Za to gre v tenisu in po takšni sezoni, po toliko finalih in po takšni ravni igre, sem zelo zadovoljen, da imam možnost zasesti prestol. A med možnostjo in dejanskim prevzemom vodstva je velika razlika, prepričan sem, da bo Novak izjemno motiviran, in pred nami so vsekakor zelo zanimivi tedni,« razmišlja Federer, ki bi mu lahko v boju za št. 1 – če bi mu to uspelo, bi bil s 33 leti z naskokom najstarejši prvi igralec sveta ob koncu sezone doslej – zelo prav prišle tudi točke iz Davisovega pokala, saj ima ta čas drugi igralec sveta letos za razliko od večine tekmecev še en veliki cilj, ko se bo v finalnem obračunu za veliko solatno posodo skupaj z Wawrinko postavil po robu francoski izbrani vrsti.

Federer bo pariški turnir začel danes proti Jeremyju Chardyju, Đoković ga je sinoči – potem ko je bil v 1. kolu prost, je v drugem ugnal Philippa Kohlschreiberja s 6:3, 6:4 –, v Francijo pa je pripotoval po krajšem počitku, med katerim se je razveselil rojstva sina Stefana. »S tem, ko sem postal oče, se že počutim kot letošnja št. 1,« je ob prihodu v Bercy razmišljal Srb, ki je rojstvo otroka označil za najpomembnejši trenutek v svojem življenju, v zadnjem tednu dni pa je kljub vsemu skušal na igrišču preživeti kar največ časa. »Dobro sem se pripravil. V Parizu in Londonu branim veliko točk, a v preteklih letih sem vedno na obeh prizoriščih igral dobro, upam, da ne bo tokrat nič drugače,« pričakuje dobre rezultate Đoković, nared za boj za št. 1. »Seveda je cilj obeh končati na vrhu lestvice, to bo v prihodnjih tednih odigralo veliko vlogo. Mislim, da bo boj kar odprt, Roger se približuje in prepričan sem, da bo zelo navdihnjen, čeprav mu nato ostane še Davisov pokal. Igra zelo dobro, osvojil je dva turnirja zapored in mislim, da bo še zelo razburljivo,« pogleduje proti najbližjemu zasledovalcu Đoković, ki je letos v petih dvobojih doživel že tri poraze proti Federerju, posebej zadnji je bil zelo prepričljiv, ko je bil Švicar v polfinalu Šanghaja boljši s 6:4, 6:4.