Đoković v lov na rekordni peti naslov

V Indian Wellsu začetek enega največjih turnirjev. Zbrana vsa elita, z izjemo poškodovanih, tudi Rogerja Federerja.

Objavljeno
09. marec 2016 17.31
Posodobljeno
10. marec 2016 11.00
Saša Verčič
Saša Verčič

Indian Wells – Teniško zatišje na igriščih po OP Avstralije se končuje. Severnoameriški dvojček na trdi podlagi Indian Wells-Miami velja za najprestižnejšega, prvi turnir je največji zunaj grand slamov. Prvič po Melbournu bo tako na enem mestu zbrana vsa elita, z izjemo poškodovanih, tudi Rogerja Federerja, ki še okreva po operaciji kolena.

Roger Federer in Novak Đoković sta najuspešnejša posameznika Indian Wellsa, saj sta osvojila vsak po štiri lovorike, zdi pa se, da bo Srb čez dober teden dni sam na vrhu te lestvice. Prvi igralec sveta je pač v zadnjem dobrem letu dni razred zase, gre za enega najboljših igralcev v zgodovini na betonu, dodatno pa bo motiviran tudi, ker se njegov zadnji nastop ni končal po željah. V Dubaju se je namreč v četrtfinalu po izgubljenem uvodnem nizu Felicianu Lopezu vdal zaradi vnetja oči, s tem pa se je končal njegov izjemni, več kot leto dni trajajoči niz uvrstitev v finale na turneji ATP. Zaradi težave z očmi je bil nato nekaj časa vprašljiv tudi njegov nastop v Davisovem pokalu, kjer pa je nazadnje priigral pričakovani dve točki, drugo presenetljivo težko, ko je Kazahstanca Mihaila Kukuškina ugnal šele po slabih petih urah igre. Če bi Đoković, ki je lani vpisal rekordni tretji dvojček Indian Wells-Miami, tudi tokrat zmagal v Kaliforniji, bi izenačil niz treh zaporednih naslovov Rogerja Federerja, ki je bil nepremagljiv od leta 2004 do 2006.

Srba bi verjetno lahko najresneje izzval Andy Murray, ki je minuli konec tedna v Davisovem pokalu zaigral prvič po OP Avstralije, po katerem si je vzel prosto zaradi novorojenke, tri zmage v treh partijah so pokazale, da ni izgubil ritma. Ni pa Škot še nikdar slavil v Indian Wellsu, sicer prvem turnirju iz serije masters v sezoni, pri čemer je zanimivo, da so bili v zadnjih 12 letih tako ali tako zgolj štirje zmagovalci, ob Đokoviću in Federerju še Ivan Ljubičić (2010) in Rafael Nadal (2007, 2009, 2013). Hrvat se je že pred časom upokojil, Rafa je v zelo slabi formi in mu zasuka ni prinesel niti izlet na pesek, Federer pa torej po operaciji kolena še ni nared (od članov svetovne dvajseterice bosta manjkala še David Ferrer in Kevin Anderson, s posebnim povabilom pa bo nastopil Juan Martin del Potro). Jasno je tudi, da bo Švicar izpustil Miami, je pa zato v svoj koledar dodal Monte Carlo, kar pomeni, da bo letos odigral dva turnirja na pesku, in ne le enega, kot je sprva načrtoval (Roland Garros).

Ženski dvoboji so se v glavnem žrebu začeli že sinoči, a vse nosilke (kot tudi nosilci) so v 1. kolu proste, Polono Hercog pa danes v uvodnem dvoboju čaka neugodna tekmica, Yanina Wickmayer. Medtem ko so se po OP Avstralije na vseh turnirjih vrstile odpovedi, za Indian Wells kaj takšnega ne velja, zaigrale bodo vse najboljše (seveda ne Marija Šarapova, ki pa je zaradi poškodbe roke nastop odpovedala še pred dopinškim škandalom). In po 15 letih se vrača tudi Venus Williams, ki je turnir bojkotirala po sezoni 2001, ker so gledalci njo in Sereno izžvižgali. Najboljša igralka sveta se je lani ob misli na Nelsona Mandelo odločila, da je prišel čas za odpuščanje, starejša sestra ji letos sledi. Za Sereno bo nastop v Indian Wellsu sicer šele drugi letošnji, saj si je tudi po porazu v finalu OP Avstralije (tako kot lani po polfinalu OP ZDA) vzela premor, kot vzrok navedla bolezen, a to naj njenega tekmovalnega ritma ne bi motilo. »Nič me ne more ustaviti, lahko se le sama,« je prepričana Williamsova, ki je za pripravo na Indian Wells v ekshibicijskem dvoboju v Madison Square Gardnu s 7:5, 6:4 ugnala Caroline Wozniacki.