Đoković vesel, ker ve, da slabše od tega ne gre

Prvi igralec sveta potreboval pet nizov za zmago nad Simonom. Jutri v četrtfinalu z Nišikorijem.

Objavljeno
24. januar 2016 20.38
Saša Verčič
Saša Verčič

Melbourne – Novak Đoković je v zadnjem času teniški svet navadil, da dvoboje dobiva skorajda kot stroj, robot. Brez nekih pretresov, saj je za razred ali dva boljši od konkurence. Zato je bila njegova predstava v osmini finala OP Avstralije veliko presenečenje, najslabša v zelo dolgem časovnem obdobju, a Gillesa Simona je po štirih urah in pol le ugnal v petih nizih.

Simona je francoski športni dnevnik L'Equipe dan pred dvobojem s Srbom citiral, češ da bo imel za sabo vso slačilnico, ker je igralcem dovolj tega ponižanja, ko Đokoviću ne morejo niti blizu. Prvi igralec sveta tekmeca, sicer znanega po zelo neugodni igri, tokrat ni ponižal, daleč od tega, Nole že dolgo ni tako garal za zmago, je pa res, da je bila njegova igra zelo, zelo daleč od siceršnje ravni. Zares neverjetno je bilo ob zmagi s 6:3, 6:7 (1), 6:4, 4:6, 6:3 na koncu kar 100 (!) neizsiljenih napak, številne je vpisal ob neuspešnih poskusih krajšanja žogic (po dvoboju mu je celo eden od gledalcev na ves glas zavpil, naj se jih v naslednjem dvoboju izogiba), izkoristil pa je le šest od 25 priložnosti za break. Vsekakor statistika, ki je ne bi pričakovali od prvega igralca sveta.

»Vesel sem, da sem dobil dvoboj, zadnja točka šteje, glede igre pa je jasno, da ta ni bila takšna, kot sem si želel. Seveda so neizsiljene napake v dvobojih z Gillesom pričakovane, nisem pa si mislil, da jih bom storil toliko. Koliko lahkih žogic na sredini igrišča sem zgrešil, žogic za break, zanimivo bi bilo tudi videti, koliko točk s skrajšanimi žogicami sem dobil. Verjetno eno od 40. Sto napak je zame, za moj slog igre zares gromozanska številka,« je bil samokritičen Đoković, ki je bil še najbolj zadovoljen z začetnim udarcem, ob tem pa tudi ugotovitvijo, da nižje ne gre. »To je dvoboj za čim prejšnjo pozabo. Sem pa vesel, ker vem, da slabše od tega ne gre,« je dodal branilec naslova, prepričan, da bo že v naslednjem dvoboju veliko bolje. »Partija z Gillesom za naslednjo ne pomeni nič. Bil sem že v veliko težjih položajih, ko sem imel po daljših dvobojih manj časa za regeneracijo. Kar se telesne priprave tiče, bom nared, potrudil pa se bom tudi, da bom število napak vsaj prepolovil,« ima razumljiv načrt Đoković, ki se je z zmago nad Simonom še 27. zapored uvrstil v četrtfinale turnirjev za veliki slam in se s tem na drugem mestu lestvice izenačil z Jimmyjem Connorsom (prvi, s 36, je Roger Federer).

Jutri bo za prvega nosilca vsekakor nov dan, ne glede na to, da je Kei Nišikori zlahka ugnal nekdanjega avstralskega finalista Jo-Wilfrieda Tsongaja, bo Nole izraziti favorit. Je pa na povsem drugačen način med osmerico napredoval na papirju njegov največji tekmec v zgornji polovici turnirske razpredelnice, Federer. Švicar je namreč v zgolj 88 minutah odpravil Davida Goffina, jutri se bo za polfinale pomeril s Tomašem Berdychom, ki je za zmago nad Roberto Bautisto Agutom presenetljivo potreboval pet nizov.

V četrtfinalu ponovitev lanskega finala

Pri ženskah je po vseh pretresih en četrtfinalni par vendarle pričakovan. Gre za finale pred finalom oziroma za ponovitev lanskega odločilnega dvoboja, v katerem se bosta pomerili Serena Williams in Marija Šarapova. Medtem ko se je Williamsova včeraj veselila še ene zanesljive zmage, tokrat nad Margarito Gasparjan, je Šarapova prestala zelo zanimivo preizkušnjo. V dveh zelo izenačenih nizih (7:5, 7:5) je namreč ugnala nadvse nadarjeno švicarsko najstnico Belindo Bencic, ki naj bi nekoč nasledila zdajšnje zvezdnice. Ta čas ravno še ne, Šarapova je napredovala kljub ne najboljši igri, v kateri jo je – zanimivo – reševal servis in je z 21 asi celo dosegla osebni rekord, zdaj pa je pred Rusinjo uganka, ki je neuspešno rešuje že vse od leta 2004. Tedaj je namreč na sklepnem mastersu drugič in zadnjič ugnala Williamsovo, odtlej je izgubila 17 dvobojev … Drugi četrtfinale v zgornjem delu žreba sestavljata Agnieszka Radwanska in Carla Suarez Navarro, ki sta obe potrebovali tri nize za zmagi nad nepostavljenima tekmicama, Anna-Leno Friedsam in Dario Gavrilovo. S. V.