Ameriški najstnik ustavil Rolo v kvalifikacijah OP ZDA

Blaž Rola je v prvem kolu kvalifikacij OP ZDA izgubil proti Američanu Tommyju Paulu (3:6, 6:4, 4:6).

Objavljeno
26. avgust 2015 09.51
TENIS Slovenija - Izrael
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

New York - Ptjučan Blaž Rola je bil v New Yorku neuspešen v prvem kolu kvalifikacij OP ZDA, kjer ga je po treh nizih premagal 18-letni Američan Tommy Paul (3:6, 6:4, 4:6).

Slovenski predstavnik je bil pred dvobojem v vlogi favorita, saj je na lestvici ATP kar 302 mesti višje, vendar pa ga je Američan presenetil z napadalno igro, mu v 116 minutah trikrat odvzel servis in poskrbel za hitro slovo.

V uvodnem nizu je Paul dobil prve tri igre in po petih vodil s 4:1. Rola se ni predal in znižal na 3:4, v sledeči igri pa mu je Američan odvzel servis in niz dobil s 6:3.

Drugi niz je bil zelo izenačen, rezultat je bil do osme igre kar štirikrat izenačen. Ob koncu je bil uspešnejši Rola, ki je v deseti igri izkoristil drugo brejk priložnost in zmagal s 6:4.

V odločilnem nizu je bil boljši ameriški najstnik, ki je v sedmi igri še tretjič odvzel servis Roli in povedel s 4:3, v deseti pa je unovčil prvo zaključno žogo in si priboril napredovanje.

»Tekmec me je presenetil z ofenzivno igro, imel sem namreč povsem drugačne informacije. Zato sem začel slabše, tekmec je v nasprotju s pričakovanji prevzel pobudo. Storil sem preveč napak in mu omogočil, da se je počutil udobno. Sam pa se nisem počutil najboljše, vem, da lahko igram precej bolje. To je bilo daleč od mojega najboljšega tenisa, poleg napak tudi serviral nisem dobro. Imel sem slab procent prvega servisa, gibanje ni bilo zadovoljivo. V drugem nizu sem vendarle zaigral bolje, mislil sem, da bo motor stekel. Na začetku tretjega niza sem zapravil svoje priložnosti, za kar sem bil kaznovan z odvzemom servisa in na koncu porazom. Zelo sem razočaran, glede na moje nastope na zadnjih turnirjih sem pričakoval več,« je porazu povedal Rola.

Prvi cilj je bila uvrstitev med petdeset najboljših, zdaj vrnitev v stoterico

Blaž Rola, ki na lestvici ATP zaseda 128. mesto, si je pred začetkom sezone zadal cilj, da se uvrsti v elitno petdeseterico, zdaj pa bi se najprej rad vrnil med najboljših sto:

»Pred Roland Garrosom in Wibledonom sem doživel eno manjšo krizo, ko nisem kazal najboljše igre in sem izgubil ogromno točk, ki sem jih lani dosegel. Do konca sezone zanesljivo želim ujeti top 100 in nastopiti na turnirju v Avstraliji. Največji cilj pa je, da se vrnem k igri, ki sem jo igral lani. Če bom vztrajal, bodo rezultati sledili,« je o svojih načrtih povedal Rola.

Na glavnem delu OP ZDA bo med Slovenci nastopila Polona Hercog, ki je neposredno uvrščena v četrtkov žreb.

Bedene izločil prvega nosilca

Slovenskemu tenisaču v britanski reprezentanci Aljažu Bedenetu je na turnirju serije ATP v Winston-Salamu uspel veliki met in je v drugem kolu izločil prvopostavljenega Francoza Gillesa Simona (7:6, 6:7, 7:6).

Francoz je bolje začel dvoboj, prvi niz dobil s 7:6 in v drugem že vodil s 3:1, vendar se je Bedene vrnil v igro, izsilil podaljšano igro in jo dobil s 7:5.

Tudi v tretjem nizu je imel od začetka več od igre Francoz, ki je v deveti igri (5:4) povedel s 40:15 in imel dve zaključni žogi za zmago na dvoboju, a se Slovenec ni predal in ponovno poskrbel za podaljšano igro, v kateri je bil boljši z 8:6.

Bedenetov naslednji nasprotnik bo francoski kvalifikant Pierre-Hugues Herbert.

OP ZDA, prvo kolo kvalifiacij ATP (19.852.700 am. dolarjev)

Tommy Paul (ZDA) - Blaž Rola (Slo/24) 6:3, 4:6, 6:4.

 

Winston-Salem, drugo kolo ATP (695.515 dolarjev)

Aljaž Bedene (VB) - Gilles Simon (Fra/1) 6:7 (5), 7:6 (5), 7:6 (6).