Ana vendarle spet začela spominjati na stare čase

Srbkinja šele do tretjega četrtfinala za veliki slam v zadnjih sedmih letih. Danes Federer, Đoković, Murray, Nadal ...

Objavljeno
01. junij 2015 09.29
S. V., šport
S. V., šport
Pariz – Ana Ivanović je leta 2008 kot dvajsetletnica v velikem srbskem obračunu z Jeleno Janković osvojila Roland Garros in se povzpela na vrh lestvice, zdelo se je, da je tenis dobil novo vladarico. A je ni, Beograjčanko je sprva ustavila poškodba, nato pa zelo nestalna forma. Do novega četrtfinala v Parizu je tako čakala vse do včeraj …

Do olimpijskih iger v Pekingu je šla kariera Ane Ivanović le navzgor, ko je morala tedaj odpovedati nastop zaradi poškodbe palca na roki, pa se je vse skupaj obrnilo. Izjemna nestabilnost, številne menjave trenerjev so pripeljale do tega, da je leta 2010 izpadla celo iz najboljše šestdeseterice, nato pa je počasi spet začela plezati po lestvici navzgor (ta čas je sedma). A bolj z rezultati na manjših turnirjih, na najpomembnejših ji ni in ni šlo. Od Roland Garrosa 2008 se je tako na velikih slamih zgolj dvakrat prebila med osmerico, predvsem lanski četrtfinale na OP Avstralije se je zdel, da bi lahko prinesel dokončni zasuk. V Melbournu je namreč ugnala Sereno Williams, a spet ni šlo, nadaljevanje sezone je prineslo veliko razočaranje na največjih turnirjih (dvakrat 3. kolo, enkrat drugo), prav tako letošnje OP Avstralije, kjer se je poslovila že po prvem dvoboju.

A zdaj je v Parizu (kjer jo, mimogrede, vneto spodbuja tudi Bayernov nogometaš Bastian Schweinsteiger) zaigrala kot prerojena, spet bolj napadalna in včeraj ji je to prineslo prvo zmago nad tekmico iz svetovne deseterice v sezoni – Jekaterino Makarovo. V zelo neugodnih vremenskih razmerah, saj je prvič letos tekmovalce motil dež, temperature so bile nizke, za nameček je še pihalo. »Od prvega trenutka je bil to zelo težaven dvoboj, zato sem zmage toliko bolj vesela. Posebej pa sem odlično odigrala tretji niz, za katerega sem vedela, da moram biti maksimalno napadalna in to mi je tudi uspelo,« je ocenila Srbkinja ter ob tem priznala, da je presegla svoje načrte. »Po pravici povedano pred začetkom Roland Garrosa nisem pričakovala četrtfinala, sem pa trdo garala v vseh dvobojih, prav tako pred turnirjem. Občutki so izjemni in res sem ponosna na današnji tretji niz,« je žarela Ivanovićeva in o dolgi dobi od zadnjega pariškega četrtfinala dejala: »Po eni strani se mi zdi, kot da je bilo to v nekem povsem drugem življenju, po drugi strani pa čas tako leti, da niti nimam občutka, da je minilo že toliko let.«

V četrtfinalu se bo pomerila z Jelino Svitolino, prvo Ukrajinko med osmerico na Roland Garrosu, od katere je bila boljša v vseh šestih medsebojnih dvobojih, medtem ko drugi par iz spodnjega dela turnirske razpredelnice še ni znan, ker je dež včeraj odplaknil kar nekaj dvobojev.

Prav zaradi slabega vremena je bil pri 1:1 v nizih prekinjena tudi najbolj težko pričakovana nedeljska partija med Gaëlom Monfilsom in Rogerjem Federerjem. Domačini sicer že imajo enega svojega igralca v četrtfinalu, in sicer Jo-Wilfrieda Tsongaja (je pa bil Gilles Simon brez možnosti proti Stanu Wawrinki), ki je v precej nenavadnem dvoboju odpravil četrtega nosilca Tomaša Berdycha. Tsongaja zdaj čaka Kei Nišikori, prvi Japonec med osmerico na Roland Garrosu po 82 letih. »Vedno je lepo pisati zgodovino. Pesek za nas pač ni najboljša podlaga in zdaj bom na njej poskušal storiti nov korak naprej, ne čutim pa prav nikakršnega pritiska,« je razmišljal Nišikori.

Ker je včeraj dež krojil spored, se danes v Parizu obeta izjemen dan, saj bodo poleg Federerja in Monfilsa zaigrali tudi Novak Đoković, Rafael Nadal, Andy Murray, Serena Williams, Marija Šarapova itd.