Argentinska veselica v New Yorku se nadaljuje

Tenis: Juan Martin Del Potro s sanjsko predstavo za pot v polfinale ugnal Rogerja Federerja, zdaj ga čaka Rafael Nadal.

Objavljeno
07. september 2017 23.55
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
New York – Argentinskim nogometašem v kvalifikacijah za naslednje SP res ne gre vse po načrtih, toda navijači v modro-belih majicah imajo razlog za veselje. Iz dneva v dan jih na sklepnem turnirju za veliki slam v sezoni navdušuje neuničljivi Juan Martin Del Potro. Tokrat je za uvrstitev v polfinale v izjemni predstavi ugnal Rogerja Federerja.

Švicarski zvezdnik tako zaradi svojih imenitnih predstav kot tudi uglajenega vedenja ohranja izjemne navijaške simpatije po širnem svetu. Tudi na štirih turnirjih za veliki slam je ponavadi tako, tekmeci mu zavidajo sanjsko podporo s tribun. A tokrat je bilo drugače. O tem, kako priljubljen je tenis v Argentini, smo se sicer prepričali že lani v naši neposredni soseščini, ko je bil v Zagrebu finale Davisovega pokala, igralci iz Južne Amerike pa so se ob svojih ognjevitih rojakih počutili kot doma. Tako pa je zdaj tudi v New Yorku. Argentincev je na tribunah prestižnega turnirja iz dneva v dan več, že v velikem dvoboju osmine finale med Del Potrom in vzpenjajočim se avstrijskim junakom Dominicom Thiemom so pripravili nogometno ozračje in ponesli rojaka k velikemu zasuku ter uvrstitvi v četrtfinale. »A tukaj bo ovira sijajnega Federerja najbrž le previsoka,« so modrovali nevtralni obiskovalci, Argentinci pa so verjeli v nadaljevanje pravljice – in jo dočakali!

Igralec, ki zaradi številnih poškodb ni uresničil vseh visokih ciljev, zdaj 28. na lestvici ATP, se ponaša z eno lovoriko turnirjev za veliki slam, leta 2009 prav v New Yorku. Tokrat pa je po sanjski predstavi ugnal Federerja z rezultatom 7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4 in mu preprečil pot k jubilejni, že 20. lovoriki s prestižnih štirih turnirjev. »Tokrat sem igral res najbolje na tem turnirju. Pri forehandu sem poskušal na vso moč, moral sem se zelo potruditi, saj sva oba igrala na visoki ravni, a na koncu sem si zaslužil to zmago,« Argentinec ni skrival zadovoljstva. Hkrati se je zahvalil za podporo številnim privržencem med 23.171 gledalci pod žarometi štadiona Artur Ashe. Seveda bi se lahko razpletlo tudi drugače, saj je ne nazadnje Švicar zapravil štiri žoge za zmago v podaljšani igri tretjega niza, toda sam se v analizi spektakularnega dvoboja na to ni hotel ozirati: »Težko si je zdaj pojasniti, zakaj sem na koncu ostal praznih rok. Vsekakor nisem igral slabo, pokazal sem tudi že slabši tenis, pa sem vseeno zmagoval v podaljšani igri.« Hkrati je dodal, da je Del Potro vložil več znanja in energije v ta četrtfinale in da ima v takšni luči več možnosti za zmago proti Rafaelu Nadalu, kot bi jo imel sam …

Del Potro – Nadal, to bo nova sladica velike newyorške teniške zgodbe. Španec je sicer s svojim tekmecem, ruskim upom Andrejem Rubljovom, opravil precej lažje kot Argentinec s švicarskim šampionom, a vseeno je občinstvo v pričakovanju še enega negotovega boja. Del Potru namreč množica privržencev dodaja izjemno energijo. Kar težko gre verjeti, da bi Nadal, sicer prvi igralec lestvice ATP, v lovu za svojo 16. lovoriko turnirjev za grand slam – po letih 2010 in 2013 tretjo v New Yorku – tako gladko odpravil tekmeca, kot je nazadnje po 96 minutah ruskega najstnika.