Azarenka: Kot da bi plesala v razgreti ponvi

Vročinski val v Avstraliji povzroča hude preglavice teniškim igralcem.

Objavljeno
14. januar 2014 19.05
S. V., šport
S. V., šport

Melbourne – Ni bilo potrebno veliko časa, da je tudi na letošnjem OP Avstralije huda vročina, ko se je temperatura v senci povzpela na 43 stopinj Celzija, zasenčila tenis. Andy Murray je že opozoril, da prireditelji tvegajo tragedijo, številni igralci pa so postregli tudi z anekdotami na račun pekla na igrišču.

Kar devet vdaj je bilo v 1. kolu OP Avstralije, kar je izenačenje rekorda na grand slamih v odprti eri (z OP ZDA 2011), a večina jih vendarle ni bila povezana z neživljenjskimi razmerami, temveč z nezaceljenimi poškodbami. Kljub temu, da so igralci (Frank Dančević) in pobiralci žogic omedlevali na igrišču, nekateri pa bruhali (Peng Shuai), se prireditelji niso odločili za posebne ukrepe (Extreme Heat Policy), saj za to ne zadostujejo le ekstremne temperature, potrebna sta tudi določena vlažnost zraka in vetrovnost. Turnirski predstavniki zagotavljajo, da ni nevarnosti za resnejše zdravstvene preglavice, s čimer se marsikateri igralec, ki je izkusil ta pekel, ne strinja.

»Ne vem, ali je varno ali ne, a dandanes je treba biti previden. V nekaterih športih smo že videli, ko so imeli tekmovalci srčne napade in nihče si ne želi videti česa podobnega. Omedlevanje igralcev, gledalcev, pobiralcev žogic, vse to meče slabo luč na tenis. Lahko je reči, da so razmere varne, dokler se pač ne bo zgodilo nekaj res slabega. Ob treh popoldne so bile zares, zares, zares težavno in v bistvu se igramo s preizkušnjem meja,« je razmišljal Murray, ki je imel sicer srečo, da je zelo hitro opravil z Japoncem Soedo, vprašanje pa je, kako jo bo odnesel v naslednjem dvoboju, saj se bo vročina nadaljevala še nekaj dni. Še bolj jasen od Murraya je bil Dančević, ki se je zgrudil med dvobojem z Benoitom Pairom. »To je neživljenjsko. Dokler ne bo kdo umrl, bodo prireditelji kar vztrajali, da se igra v tej vročini, čeprav se številni igralci pritožujejo nad počutjem in težavami, ki jih imajo,« je bentil Dančević, zanimivo pa, da se kolegom spet ni pridružil Roger Federer, ki je dejal, da gre pri vsem skupaj le za psihološko stvar …

No, dejstvo je, da se je Caroline Wozniacki začela topiti plastenka vode, ko jo je postavila na tla, Jelena Janković si je opekla hrbet in stegna, ko se je usedla na razgreto klop, Jo-Wilfried Tsonga je potožil nad tem, da so se mu povsem zmehčale superge, Viktorija Azarenka pa je imela občutek, kot da pleše v razgreti ponvi.

Po rezultatski plati je bil drugi dan mirnejši od prvega, so pa Avstralci ostali brez dveh adutov. Ko je Lleyton Hewitt proti Andreasu Seppiju izničil zaostanek z 0:2, je vse kazalo na še eno veliko vrnitev domačega asa, a se je moral na koncu vseeno posloviti, čeprav si je v petem nizu priigral tudi zaključno žogico. Nič pa ni bilo od težko pričakovanega obračuna med Rafaelom Nadalom in Bernardom Tomićem, saj je slednji na igrišče stopil poškodovan, že po treh igrah potreboval zdravniško pomoč, nato sicer vztrajal do konca prvega niza ter se potem vdal. Junak dneva je gotovo Gilles Simon, ki si je v soboto poškodoval gleženj in si moral pomagati z berglami, tako da je vse kazalo, da bo nastop odpovedal. A je poskusil in ugnal Daniela Brandsa – s 16:14 v odločilnem nizu …