Bedene z novim letom spet pod slovensko zastavo

Za takšno potezo se je teniški igralec odločil, ker želi nastopiti na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu.

Objavljeno
15. december 2017 13.07
J. P.
J. P.

Ljubljana - Teniški igralec Aljaž Bedene je danes prek družbenih omrežij sporočil, da se po prelomu leta - po slabih treh letih - vrača pod slovensko zastavo. Od predlanskega marca, ko je prejel britanski potni list, je ta hip 49. lopar sveta branil barve Velike Britanije, za katero pa ni mogel zaigrati na olimpijskih igrah ali v Davisovem pokalu.

»Obvestil sem mednarodno zvezo (ITF) o nameri, da bi s 1. januarjem 2018 spet zastopal Slovenijo, mojo rojstno državo. Eden mojih glavnih ciljev je zaigrati na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu. Veliko Britanijo sem zadnjih devet let ponosno označeval za domovino, hvaležen sem tudi britanski zvezi (LTA) za podporo v mojem boju, da bi lahko zastopal VB v Davisovem pokalu. Vseeno pa, v tej fazi kariere, ne želim zamuditi priložnosti za tekmovanje na olimpijskih igrah in v Davisovem pokalu, ki mi pomenita veliko, kar je botrovalo moji odločitvi. Ni bila enostavna, še enkrat pa bi se rad zahvalil vsem za podporo. Veselim se že ponovnega snidenja s prijatelji in navijači v prihodnji sezoni,« je v sporočilu za javnosti pojasnil 28-letni Ljubljančan.

Bedene že od leta 2008 živi in trenira na Otoku, vendar pa po pravilih ITF, ki so v veljavi od leta 2015, ni mogel igrati za britansko izbrano vrsto, v kateri bi bil sicer lopar številka 2 za nekdanjim prvim igralcem sveta, Škotom Andyjem Murrayem, saj je med letoma 2010 in 2012 že nosil majico s slovenskim grbom. Na to odločitev se je sicer pritožil, toda neuspešno.