Blaža zlahka zagotovila obstanek

Slovenija ostaja članica I. evro-afriške skupine Davisovega pokala. V dvojicah Rola namesto Žemlje.

Objavljeno
01. november 2015 00.27
Tenis pari. Litva- Slovenija. Blaž Kavčič in Blaž Rola na igrišču. V Kranju 31.10.2015{šport,tenis,igralci]
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Kranj – Slovenska teniška reprezentanca ostaja še naprej članica I. evro-afriške skupine Davisovega pokala. To je jasno že po drugem dnevu dvoboja za obstanek na tej ravni tekmovanja, saj si je v Kranju proti Litvi zagotovila nedosegljivo vodstvo s 3:0. Odločilno točko sta Sloveniji priigrala Blaž Rola in Blaž Kavčič, ki sta zmagala v igri dvojic.

Veliko delo sta že v petek opravila Grega Žemlja in Rola, ki sta dobila dvoboja posameznikov, prvi je s 6:3, 7:5, 6:3 ugnal najboljšega litovskega igralca Ričardasa Berankisa, ki je pokazal bore malo, drugi s 7:6 (6), 6:2, 6:2 Laurynasa Grigelisa. Slaba novica je bila, da je Žemlja med partijo začutil bolečine v desnem komolcu, ki so se malce že nakazovale na zadnjem challengerju na ameriški turneji v Las Vegasu. A pred začetkom merjenja moči z Litvo je Gorenjec nanje že pozabil, sredi dvoboja pa so se spet pojavile. Proti zelo bledemu tekmecu je sicer zdržal do konca, a serviral s precej manj moči, za dvojice ni bil več nared. Z Blažem Kavčičem sta resda tudi zaradi te tekme z Litvo na zadnjih treh turnirjih igrala v tej konkurenci, da se spet malce uigrata, a nazadnje je moral v igro vskočiti Rola.

Nič ne de, to na razplet ni vplivalo, čeprav sta Kavčič in Rola šele drugič zaigrala skupaj. Tako kot predlani proti Južni Afriki sta tudi tokrat zanesljivo slavila, ne nazadnje pa sta imela na nasprotni strani še manj izkušeno navezo, saj sta Grigelis in Lukas Mugevičius združila moči šele prvič. Zato sta bila po koncu s svojo predstavo zadovoljna, čeprav sta bila Slovenca boljša s 6:4, 7:6 (1), 6:4. Litovca sta bila namreč v močno podrejenem položaju in zmaga bi bila na koncu lahko še veliko bolj prepričljiva, če bi Blaža izkoristila več mini priložnosti, morda tudi, če bi bila bolj uigrana, saj se je večkrat videlo, da nista vajena igrati skupaj, ko sta denimo bodisi oba udarila žogico ali pa jo oba prepustila soigralcu …

»Z Žemljo sva bolj uigrana in se bolje poznava, vendar to ni bila največja težava pri menjavi soigralca. Problem je, ker je 'Rolca' levičar, kar je stvari postavilo malce na glavo. Žogice, ki jih načeloma odigra Žemlja, sem zdaj moral jaz, tiste, ki naj bi jih jaz, pa Rola. Tako se je zgodilo, da sem avtomatsko udarec prepustil njemu, on pa meni. Resda je bilo takšnih le nekaj točk, a načeloma so lahko vse pomembne. Ne glede na to pa sva bila boljša, Litovca sta izvlekla maksimum,« je Kavčič omenil glavno razliko ob menjavi soigralca, ki je nared dočakal priložnost tudi v dvojicah: »Po petkovi partiji je bilo jasno, da ima Grega težave, tako da sem bil v polni pripravljenosti. Čakali smo, kako se bo njegov komolec odzval na dvoboj, in ko ni mogel servirati, je bilo jasno, da bom moral zaigrati. Čeprav sva šele drugič igrala skupaj, sva bila ves dvoboj boljša, rezultat je tesnejši, kot bi lahko bil, sva pa ves čas verjela v zmago.«

Potem ko sta Slovenca uvodni niz dobila po dvojni napaki Grigelisa, je v drugem kazalo na podoben rezultat, a so se stvari pri vodstvu s 5:3 zapletle. Ob žogici za skupnih 2:0 je Kavčič naredil dvojno napako in nato še eno ter tako tekmecema podaril sploh prvo priložnost za break, ki je sicer Litovca nista izkoristila, sta pa naslednjo oziroma sta naša igralca izgubila povsem dobljeno točko. »Vsekakor je težje servirati za niz kot pa sredi njega, a v tisti igri sem si pri servisu začel slabo metati žogico, potem še tista nesrečno izgubljena točka 'Rolce' pri mreži … Nekaj napak se je združilo v eni igri in vse skupaj je zadostovalo za break,« je o edinem izgubljenem servisu Slovenije dejal Kavčič, ki je v tretjem nizu odigral tudi udarec življenja, kot ga je sam poimenoval, ko je točko dosegel iz obrata pri mreži. »Čista sreča, to se ti zgodi enkrat v življenju,« je priznal Kavčič, ki je zaključno točko z Rolo proslavil v slogu bratov Bryan, torej s skokom s trkom prsi.

»Fantje so pokazali, da si zaslužimo to skupino. Blaža sta dokazala, da znata igrati dvojice, razlika v kakovosti je bila očitna. Zasluženo vodimo s 3:0, pri čemer še nismo izgubili niza,« pa je črto pod dvoboj – danes sta sicer na sporedu še dve partiji posameznikov – zadovoljno potegnil kapetan Blaž Trupej.

V prihodnji sezoni se bo Slovenija v 1. kolu pomerila z Romunijo.