Bo našel rešitev za Đokovića v misiji nemogoče?

V Melbournu spet dvoboj Đoković - Wawrinka, ki je bil lani prava teniška klasika.

Objavljeno
20. januar 2014 10.56
S. V., šport
S. V., šport
Melbourne – Novak Đoković je lani na poti do svojega četrtega naslova na OP Avstralije najtežji dvoboj odigral v osmini finala, v katerem je Stanislasa Wawrinko ugnal šele z 12:10 v petem nizu. Šlo je za pravo teniško klasiko, vredno finala grand slam. Tokrat se bosta njuni poti v Melbournu križali v četrtfinalu.

Ker z izjemo zgodnjega izpada Juana Martina del Potra v prvem tednu OP Avstralije pri moških ni bilo velikih presenečenj, se obetajo v sklepni fazi odlični dvoboji, velika pričakovanja gledalcev pa so usmerjena tudi v jutrišnji dvoboj med Đokovićem in Wawrinko. Resda je Srb dobil kar 15 od njunih 17 dvobojev, vendar pa sta bila predvsem lanska na grand slamih izjemna. Najprej na OP Avstralije, nato še v polfinalu OP ZDA, oba sta se končala po petih nizih, v obeh je Švicar dobil uvodni niz, v obeh je imel priložnost za zmago, a se je ustrašil ponujenega in tudi nesrečno izgubil. Oziroma Nole je na drugi strani pokazal, zakaj je med najboljšimi igralci na svetu.

Pričakovati ponovitev lanske partije osmine finala bi bilo preveč, je pa jasno, da lahko tekmeca spet zelo veliko ponudita. Wawrinka je novo sezono pričakal dobro pripravljen, kar je dokazal z osvojitvijo Chennaija, njegova dozdajšnja pot v Melbournu pa je bila kar malce nenavadna, saj se mu je že v 1. kolu Andrej Golubev vdal sredi drugega niza, tretji tekmec Vasek Pospisil zaradi poškodbe hrbta ni niti stopil na igrišče, tekmovalni ritem je nato spet ujel včeraj, ko je s 3:0 v nizih premagal velikega borca Tommyja Robreda in si torej zagotovil partijo, pred katero bi mu marsikdo dejal, da ga čaka misija nemogoče.

»Ne vem, kaj naj pričakujem. Gre za izjemnega igralca, še posebej na turnirjih za veliki slam in še posebej tu v Avstraliji. Zares ga je težko premagati, dvakrat sem prišel do petih nizov, a rešitve za zmago nisem našel. Če ne bom prikazal svojega najboljšega tenisa, potem bom brez možnosti za presenečenje,« razmišlja Wawrinka, ki še vedno pridobiva dragocene izkušnje v dvobojih z največjimi imeni na največjih prizoriščih. Švicar bo morda moral pokazati še več kot pred letom dni za enakovreden boj z Đokovićem, saj je slednji v odlični formi, zlahka je opravil tudi s Fabiem Fogninijem, ki sicer na papirju ni bil nikakršna grožnja drugemu nosilcu, gre pa zavoljo vseh klovnovskih potez za zelo neugodnega tekmeca. Tudi proti Srbu je upravičil svoj sloves, hkrati pa je osvojil zgolj pet iger … Đoković je sicer postal četrti igralec odprte ere s sedmimi zaporednimi četrtfinali na OP Avstralije (po Stefanu Edbergu, Rogerju Federerju in Ivanu Lendlu), njegov niz uvrstitev med osmerico na turnirjih za grand slam pa je zdaj pri številki 19.

V drugem četrtfinalu v spodnjem delu turnirske razpredelnice se bosta pomerila David Ferrer in Tomaš Berdych, zanimivo pa bo tudi še v zadnjem dvoboju osmine finala, ko se bosta danes ob 9. uri po srednjeevropskem času pomerila Federer in Jo-Wilfried Tsonga. Slednji je bil boljši nazadnje v četrtfinalu Roland Garrosa, ko sta se lani merila za polfinale Melbourna, je zmagal Švicar. »Zdaj postaja žreb ekstremno težaven, a tega se veselim,« pravi pred resnejšimi preizkušnjami Federer, ki je v 2. kolu zlahka ugnal tudi Blaža Kavčiča.