Bo Portorož tokrat manj zaklet?

Blaž Kavčič je največji domači adut na portoroškem challengerju.

Objavljeno
07. julij 2014 16.31
uho/TENIS Slovenija - Izrael
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Portorož – Ob odpovedih Grege Žemlje, Blaža Role in Aljaža Bedeneta se je na challengerju v Portorožu skorajda celotno slovensko pričakovanje zgrnilo na Blaža Kavčiča, ki bo turnir začel danes proti rojaku s posebnim povabilom Aljažem Jakobom Kapljo. Ta čas drugi slovenski igralec je na Obali prvi nosilec, za njim pa je zelo uspešna azijska turneja.

Še neviden niz v slovenskem tenisu je uspel Blažu Kavčiču na treh challengerjih, saj se je trikrat prebil v finale, dvakrat zmagal ter si na ta način z obilnim točkovnim izkupičkom spet zagotovil mesto v svetovni stoterici. Iz Azije se je sredi minulega tedna vrnil izmučen, a tudi z okrepljeno samozavestjo, ki se je omajala po odstranitvi živca v stopalu, po kateri se je moral na novo učiti gibanja na igrišču.

»Še nikdar nisem bil na tako naporni turneji, s toliko dvoboji v treh tednih in v takšnih ekstremnih vremenskih razmerah. Pustimo eno partijo v Avstraliji, tu so bile visoke temperature in visoka vlažnost vsak dan. In seveda, če nisem igral, sem potoval, tako da sploh nisem imel prostega dneva, napori so bili že kar nečloveški. Na koncu sem ostal povsem brez energije, zato sem tudi izgubil zadnji finale. Da, seveda pa se je tudi samozavest dvignila,« je tritedensko popotovanje opisal Ljubljančan, ki je ugnal – in to dvakrat – zgolj enega člana dvestoterice Aleksandra Kudrjavceva. Kakšna je bila torej igra, saj zmage nad takšnimi tekmeci pač ne povedo veliko?

»No, po uvrstitvah na svetovni lestvici igralci resda niso bili najbolj kakovostni, a v takšnih vremenskih razmerah se ti lahko hitro zalomi. Vsi so bili zelo motivirani, na takšne turnirje se pač vsak poda zgolj z mislijo na zmago, zelo moraš biti močan telesno in mentalno. Kar pa se same igre tiče, sem blizu tenisa, ki ga želim igrati, igra je bila na trenutke zelo dobra, na trenutke pa še ne. A glede na poškodbo, po kateri sem se znašel tudi v velikih psihičnih težavah, sem se pobral, izjemno pomembno je tudi, da sem se začel spet dobro gibati. Na trdih igriščih, na peščenih še ne, zato se jim bom skušal izogibati,« pravi Kavčič, ki je pred dnevi kot uvod v domači challenger na strehi Kristalne palače odigral tudi nekaj udarcev z Grego Žemljo.

V zadnjih nekaj dneh je »Kaljut« naredil vse za čim boljšo regeneracijo, pred njim je zdaj nov izziv, domači turnir, na katerem bodo vsi upi uperjeni prav vanj. »To bo zame turnir kot vsak drugi, ne čutim nikakršnega pritiska, ker drugi naši igralci ne nastopajo. Vem, da lahko zmagam, lahko pa tudi hitro izpadem. Zame je najpomembneje, da pridem prek prvega, drugega kola, da bi na ta način spet ujel tekmovalni ritem. Dlje ko bom v turnirju, lažje bo zame, proti koncu namreč redkeje izgubljam. Sicer pa, saj vemo, kako se lahko vse hitro spremeni. Če se le spomnim lanskega challengerja!« je opozoril na nesrečo izpred leta dni, ko si je v uvodnem dvoboju z Adrianom Menendez-Maceirasom na začetku drugega niza zvil gleženj in se moral vdati. »Spomini res niso lepi, pa tudi sicer se mi zdi Portorož zaklet, ni mi naklonjen. Če omenim le še Davisov pokal …« je še izpostavil Kavčič v upanju, da se tokrat to vendarle spremeni.

Kavčič in Kaplja bosta dvoboj 1. kola začela ob 17. uri, to pa ne bo edina slovenska partija za uvod, saj se bosta pomerila tudi Tomislav Ternar in Tom Kočevar-Dešman. Slednji je edini od naših igralcev uspešno prestal kvalifikacije, včeraj je v zadnjem kolu s 3:6, 7:6 (2), 6:4 ugnal prvega nosilca Nikolo Mektića. Nastopila bosta tudi Janez Semrajc (tekmec Kyle Edmund) in Mike Urbanija (Flavio Cipolla).