CAS ugodil Čilićevi pritožbi in mu znižal kazen

Hrvat Marin Čilić bo po odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča od sobote naprej znova lahko tekmoval.

Objavljeno
25. oktober 2013 17.02
TENNIS-ATP-MONACO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Zagreb - Hrvaški tenisač Marin Čilić se je uspešno pritožil na kazen Mednarodne teniške zveze (ITF), ki ga je zaradi jemanja nedovoljenih sredstev kaznovala z devetimi meseci nenastopanja, tako da se bo v soboto lahko vrnil na teniška igrišča.

Hrvat si je kazen prislužil zato, ker je ITF meseca maja v njegovem vzorcu našla sledi stimulansa niketamida. Pri Mednarodni teniški zvezi so ga nato kaznovali meseca septembra in bi se mu kazen prvotno iztekla šele 1. februarja 2014, a se je uspešno pritožil na Mednarodno športno razsodišče (CAS). To mu je kazen znižalo z devetih na štirih mesece, Čilićeva prepoved pa se izteče v soboto.

Hrvaški tenisač je v pritožbi navedel, da je sporno sredstvo zaužil z zdravilom, ki pa ga ni prijavil: »Prepovedana snov je bila v tabletah glukoze, ki sem jih kupil v lekarni v Franciji. Nisem vedel, da vsebujejo prepovedano snov, zavestno pa ne bi nikdar kršil dopinških načel,« je v svoj zagovor povedal 27-letni Čilić.

Ta je zaradi kazni nazadoval na 47. mesto jakostne lestvice ATP, v uteho pa mu je lahko to, da mu bodo vrnili točke za lestvico ATP in denarne nagrade, ki jih je dobil med 2. majem in 25. junijem.