Cilj jasen: poprava lanskega spodrsljaja

Pokal fed: Slovenija prihodnji teden od srede do sobote na turnirju II. evro-afriške skupine.

Objavljeno
28. januar 2015 22.50
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Potem ko je slovenska ženska teniška reprezentanca lani izpadla v II. evro-afriško skupino pokala fed, pri čemer tako nizko ni bila še nikdar, ima pred turnirjem, ki ga bo prihodnji teden gostil Talin, le en cilj: takojšnjo vrnitev eno raven višje. In to v močno spremenjeni zasedbi, tudi s povratnicama Polono Hercog in Tadejo Majerič.

Majeričeva je bila nazadnje v slovenski reprezentanci leta 2010, ko je ta v Mariboru ugnala Japonsko, Hercogova pa ni nastopila vse od leta 2012, ko je naša izbrana vrsta izgubila na Japonskem, pri čemer so bili vzroki neigranja različni. Najboljša slovenska igralka ta čas je bila vedno znova poškodovana, medtem ko Majeričeva (ki je lani prebolela tudi lažjo obliko mononukleoze) ni našla skupnega jezika z zvezo in tudi tokrat je zelo dolgo kazalo, da ga ne bo, saj je ni bilo v ekipi, ki jo je kapetan Andrej Kraševec prijavil prvotno. A v zadnjih dneh so se stališča vendarle dovolj zbližala, njene napovedi, da bo zaigrala za Bosno in Hercegovino, so preteklost, zamere pometene pod preprogo, tako da bo Slovenija nastopila s svojima najvišje uvrščenima igralkama na lestvici WTA (88 in 216). Ob tem sta v ekipi še Andreja Klepač, ki je dobro igrala med dvojicami v Melbournu, in mlada Manca Pislak, ki je ponoči nastopila v četrtfinalu mladinskega OP Avstralije.

»Sestavili smo najmočnejšo možno reprezentanco, zato je cilj nedvoumen, vrnitev v I. evro-afriško skupino. Od tega ne bežimo. Bo pa sistem štirih dvobojev v štirih dneh naporen,« pravi Kraševec, ki si je za pomočnika izbral Zorana Kofola, nekdanjega direktorja TZS in zdaj vodjo ekipe Polone Hercog.

Žreb bo osem reprezentanc razdelil v dve skupini, v polfinale se bosta uvrstili po najboljši dve, prvouvrščeni pa se bosta z drugouvrščenima pomerili za mesti, ki vodita na višjo raven. Slovenija po prijavljenih igralkah vsekakor sodi med favoritinje, glavni tekmici pa naj bi bili Estonija s Kaio Kanepi (48. na WTA) in Južna Afrika s Chanelle Scheepers (83.).