Dan pozneje monaški oreh vendarle strt

V odločilnem dvoboju je Grega Žemlja po uri in 41 minutah gladko, s 6:2, 6:3 in 6:1, odpravil Lucasa Catarino.

Objavljeno
05. februar 2017 19.00
DAVIS CUP 2017
J. P.
J. P.

Maribor - Slovenska moška teniška reprezentanca je pričakovala, da bo že včeraj, torej drugi dan mariborskega dvoboja prvega kola II. evro-afriške skupine Davisovega pokala, strla monaški oreh, ki - vsaj na papirju - ni bil trd. A se je izkazalo, da so na svetovni jakostni lestvici zelo nizko uvrščeni tekmeci čvrsta zasedba, ki je bila za borbenost nagrajena s častno točko v obračunu dvojic, ko sta Benjamin Balleret in Romain Arneodo s 6:2, 6:4 in 6:3 odpravila Grego Žemljo in Blaža Kavčiča.

Tako so morali gostitelji dvoboj drugega kola potrjevati danes - in vsaj to je Žemlja (v trinajstih letih igranja in 38 nastopih v majici z državnim grbom je zabeležil rekordno 33. zmago) opravil z odliko, saj je 20-letnega Lucasa Catarino po neizenačeni igri in zgolj uri in 41 minutah ugnal s 6:2, 6:3 in 6:1. Zadnji obračun debitanta Tilna Žitnika v dvorani ŽTK Maribor s Thomasom Ogerjem je bil tako brez slehernega rezultatskega učinka, saj je Slovenija že pred njim vodila z neulovljivih 3:1. Monačan je zmagal z 1:6, 6:4 in 6:2, končni izid je bil torej 3:2 v korist domačih. 

Zdaj izbrance kapetana Blaža Trupeja na drugi stopnički v začetku aprila čaka neugodno gostovanje v Južni Afriki, ki je kljub odsotnosti prvega »loparja« Kevina Andersona, 77. z razpredelnice ATP (letos pod državno zastavo ne bo nastopal), v uvodnem kolu s 4:1 odpravila Estonijo. Zastopali so jo najstnik Harris Lloyd (288. igralec sveta), Nicolaas Scholtz (517.) in v dvojicah Ruan Roelofse in Raven Klaasen. Slovenci in Južnoafričani se bodo pomerili tretjič v šestih letih: leta 2012 so na gostovanju pokleknili z 1:4, leto pozneje pa z enakim izidom zmagali v Ljubljani. Na poti do I. evro-afriške skupine bo nato septembra nasproti stal še zmagovalec severnoevropskega obračuna Norveške in Danske. 

Trupej: Prva dva dneva sta imela fanta težave z zbranostjo

»Rad bi videl popolno postavo z vsemi tremi fanti, ki igrajo na 'touru'. V Južni Afriki nas čakajo zahtevne razmere, visoka nadmorska višina, že leta 2012, ko so bili naši igralci dosti višje rangirani kot danes, smo se domov vrnili s porazom. Čaka nas zahtevna naloga, ki se je moramo lotiti nadvse resno. Zmaga nad Monakom je bila težja od pričakovanj. Prva dva dneva sta imela fanta težave z zbranostjo, saj sta bila absolutna favorita,« je za STA pojasnil kapetan Blaž Trupej.

Z njim se je strinjal tudi Žemlja: »Danes sem imel od prve točke naprej vse pod nadzorom in ni bilo niti za trenutek vprašanja o zmagovalcu. Upam, da bomo v Južni Afriki nastopili v čim močnejši zasedbi. A še prej se bo treba usesti s kapetanom in predsednikom zveze Markom Umbergerjem in se dogovoriti, kakšne načrte imamo igralci, kje na zemeljski obli se nahajamo, kako smo pripravljeni ... Vsekakor pa moramo iti na zmago in nadaljevati pot v višji rang.« Dodal je še, da bo odpovedal prihodnji turnir, ker želi opraviti temeljite zdravniške preglede zaradi pogostih glavobolov, zavoljo katerih mora v zadnjem obdobju jemati protibolečinske tablete.