Davisov pokal: Đokovićeva zmaga ni bila dovolj, Čehi ubranili naslov

V finalu Davisovega pokala so lanski naslov ubranili Čehi, ki so v Beogradu s 3:2 premagali Srbijo.

Objavljeno
17. november 2013 16.00
Posodobljeno
17. november 2013 16.00
TENNIS-DAVIS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Beograd - Češki teniški igralci so zmagovalci Davisovega pokala 2013. V finalu v Beogradu so s 3:2 premagali Srbijo in tako ubranili lanski naslov iz Prage. Novak Đokovič v prvi tekmi zadnjega dneva premagal Tomaša Berdycha in izenačil na 2:2, nato pa je odločilno točko za Češko prispeval Radek Štepanek, s 6:3, 6:1 in 6:1 je ugnal Dušana Lajovića.

Prvi zvezdnik domače reprezentance je v prvem dvoboju rojakom še dal nekaj upanja in ugnal Berdycha. Predstava drugega in šestega igralca sveta je bila na visoki ravni, prepričljivo boljši pa je bil v uvodnih dveh nizih Srb in navduševal 17.000 gledalcev v Kombak areni. V drugem nizu je bila zlasti napeta podaljšana igra, ki jo je po preobratu dobil Srb. Nole je v tretjem nizu popustil, a ga je naprej nosilo izjemno vzdušje, po dveh urah in 41 minutah pa je vendarle dokončal težko delo.

O končnem zmagovalcu sta tako odločala Dušan Lajović in Radek Štepanek. Mladi Lajović ni bil kos izkušenemu Čehu, ki je zmagal s 6:3, 6:1 in 6:1.

Češka je tako postala prva reprezentanca po Španiji, ki je ubranila naslov v Davisovem pokalu. Za Češko je to tretji naslov, prvega so osvojili leta 1980 še pod imenom Češkoslovaška. »Težko opišem, kako vesel sem in ponosen. To so moji najlepši trenutki kariere, čeprav sem že osvojil dva grand slam turnirja v dvojicah in bil tudi med posamezniki med najboljših deset na svetu. Toda zmagati z reprezentanco in to drugič zapored je lepše,« je bil po uspehu navdušen Štepanek.

Srbom glasna spodbuda ni pomagala

Srbi bodo prav gotovo obžalovali odsotnost Janka Tipsarevića, ki zaradi poškodbe ni mogel igrati, manjkal pa je tudi suspendirani Viktor Troicki. Z mladim Lajovićem pa niso mogli računati na presenečenje. Občutek je, da so svojo priložnost zamudili v igri dvojic, kjer bi si še najlažje zagotovili tretjo točko.

»Ne glede na vse, moram fantom samo čestitati. Prišli so do finala, se v njem borili po najboljših močeh, toda zmaga tu je bila le želja, realnost pa je bila povsem drugačna. Hvala Novaku, ki je spet pokazal svojo veličino, pohvale si zasluži tudi Lajović. Povsem nenadejano je moral v boj, imel je veliko željo, toda kakovost je bila vendarle na strani Čehov. Zasluženo se veselijo,« je po tekmi dejal kapetan srbske reprezentance Bogdan Obradović.

SRBIJA - ČEŠKA 2:3

- petek, 15. november:
Novak Đoković - Radek Štepanek 7:5, 6:1, 6:4
Dušan Lajović - Tomaš Berdych 3:6, 4:6, 3:6

- sobota, 16. november:
Ilija Bozoljac/Nenad Zimonjić - Tomaš Berdych/Radek Štepanek 2:6, 4:6, 6:7 (4)

- nedelja, 17. november:
Novak Đoković - Tomaš Berdych 6:4, 7:6 (5), 6:2
Dušan Lajović - Radek Štepanek 3:6, 1:6, 1:6