Đoković končal osemletno vladavino Nadala v Monte Carlu

Srb Novak Đoković je v finalu mastersa v Monte Carlu porazil Rafaela Nadala (6:2, 7:6).

Objavljeno
21. april 2013 09.25
Posodobljeno
21. april 2013 14.00
Monte Carlo Tennis Master
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Monte Carlo - Prvi igralec sveta Novak Đoković je v današnjem finalu mastersa v Monte Carlu po uri in 52 minutah premagal branilca naslova Rafaela Nadala in končal njegovo osemletno vladavino (6:2, 7:6).

Španec je na tem turnirju v zaporedju slavil vse od leta 2008 in nanizal 46. zaporednih zmag, to pa je prekinil danes izjemni Srb, ki je dobil šele tretji medsebojni obračun na peščeni podlagi (3:12) in prvega v finalu Monte Carla, kjer je pred tem izgubil v letih 2009 in 2012.

»Vsi, ki so videli moj izraz po koncu dvoboja, so lahko ugotovili, da je bila to zame zelo čustvena zmaga. To lovoriko sem si želel celo življenje, še posebej v zadnjih šestih oziroma sedmih letih, odkar živim tu. Današnji uspeh bo imel velik vpliv na mojo samozavest pred nadaljevanjem turnirjev s peščeno podlago,« je po zmagi dejal Đoković.

Srb je za zmago prejel 501,700 evrov in tisoč točk za jakostno lestvico ATP, Nadal pa 246,000 evrov in 600 točk.

Neprepričljiv začetek Nadala

Nadal in Đoković sta finalni dvoboj zaradi dežja začela s skoraj enourno zamudo, nato pa je bilo od samega začetka hitro jasno, da bo Španec le s težavo prišel do devetega naslova.

Rafael Nadal je dvoboj začel vse prej kot prepričljivo, saj je bil v uvodni igri nemočen pri serviranju Đokovića, nato pa je tudi izgubil svojo prvo servisno igro (0:2).

Španski branilec naslova je bil na začetku finala v povsem podrejeni vlogi, saj je njegov nasprotnik v tretji igri potrdil priigrani »break«, nato pa je v naslednji izkoristil še drugo priložnost za odzvem servisa. Eden izmed najboljših igralcev tenisa na pesku je tako po manj kot tridesetih minutah igre zaostajal že z 0:4.

Agonija Nadala se je nadaljevala vse do šeste igre, ko je ubranil kar pet priložnosti Srba za zmago v prvem nizu in izid znižal na 1:5, nato pa je v sledeči igri prišel tudi do prvega »breaka« (2:5).

To je bilo tudi vse, kar je osemkratni zaporedni zmagovalec Monte Carla naredil v prvem nizu, saj je prvopostavljeni Srb v osmi igri dobil svojo servisno igro in povedel s 6:2.

Đoković narekoval ritem igre

Španec Rafael Nadal se je na začetku drugega niza bolje upiral razpoloženemu Srbu. Ta je bil v drugi igri na robu tega, da mu nasprotnik odzvame servis, vendar je ubranil obe priložnosti in povedel z 2:1.

Sledil je odločen odgovor tretjepostavljenega Španca, ki je brez težav izenačil na 2:2, nato pa prvemu igralcu sveta sploh prvič odzvel servis. Odločen niz iger je zaokrožil v šesti igri, po kateri je vodil s 4:2. Ko je branilec naslova končno našel svoj ritem, pa je Đoković kaj kmalu dokazal, da se bo moral za zmago pošteno potruditi, saj je najprej z dobrim serviranjem rezultat znižal na 3:4, nato pa je prišel do novega »breaka« (4:4).

V nadaljevanju dvoboja si nobenemu od finalistov ni uspelo priigrati občutne prednosti, o zmagovalcu pa je odločala podaljšana igra. V tej je branilec naslova osvojil vsega točko, tako da je lovoriko moral predati Novaku Đokoviću.

Finale Monte Carla, masters ATP (2,65 milijona evrov)

Novak Đoković (Srb/1) - Rafael Nadal (Špa/3) 6:2, 7:6 (1).