Dogovor najboljše trojice hitro padel v vodo

Tenis: v Davisovem pokalu spet brez Blaža Kavčiča in Blaža Role. Dogovarjanje z Aljažem Bedenetom?

Objavljeno
29. marec 2017 02.11
mpi*tenis
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – »Dolgo« je v slovenskem moškem tenisu veljal dogovor, dosežen pred začetkom nove sezone, da se bosta vsake reprezentančne akcije udeležila vsaj dva od treh najboljših igralcev. Natančno en dvoboj, za 1. kolo Davisovega pokala proti Monaku. V 2. kolu prihodnji teden proti Južni Afriki bo spet vse drugače.

Po lanskih velikih težavah pri sestavi reprezentance, ko je kapetan Blaž Trupej večinoma zmogel sestaviti drugo-, tretjerazredno moštvo (za slovenske razmere), Slovenija pa je izpadla v II. evro-afriško skupino, so se glavni akterji dogovorili, da bo v prihodnje bolje. Da bosta vedno na voljo vsaj dva od najboljše trojice – Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Blaž Rola –, kar se je v letošnjem prvem dvoboju tudi zgodilo. Nastopila sta Žemlja in Kavčič ter prinesla pričakovano zmago proti Monaku. Prihodnji konec tedna bo Slovenija gostovala v Južni Afriki, Trupejevo četverico pa sestavljajo Žemlja (145. na ATP), ki je reprezentanci vedno na voljo, Tomislav Ternar (789), Mike Urbanija (855) in Tilen Žitnik (1645) ... Kavčič, Rola? »Na seznamu so tisti, ki so pripravljeni igrati,« pojasnjuje Trupej. Pri Roli, ki je v zelo slabi formi, je vse po starem, zastopnik mu odsvetuje nastopanje, veliko hujši udarec je odpoved Kavčiča, letos našega prepričljivo najboljšega. Tudi on bo bolj gledal na svojo kariero. Slišati pa je tudi namige, da naj bi bilo vse uspešnejše (skrito) dogovarjanje o vrnitvi v slovensko reprezentanco z Aljažem Bedenetom, ki je pred kratkim izgubil še zadnji kanček upanja, da bi lahko kdaj zaigral za Veliko Britanijo. To pa seveda nekaterim ni pogodu.

Brez prvega moža Kevina Andersona je tudi Južna Afrika precej nekakovostna reprezentanca – Lloyd Harris (274), Nicolaas Scholtz (503), Ruan Roelofse (168. med dvojicami), Raven Klaasen (10. med dvojicami) –, kar je edina dobra novica za Slovenijo.

V svetovni skupini bodo na vrsti četrtfinalni dvoboji, toda v Srbiji ne bo prišlo do obračuna med Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom, saj slednjega ne bo, prav tako bo partijo s Francijo moral izpustiti prvi igralec sveta Andy Murray. Poškodba komolca pri slednjem je precej resnejša, kot je kazalo sprva, tako da naj bi počival celo šest tednov.