Drama za Ano in Andyja

Na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu izpadla še tretja nosilka, španska teniška igralka Garbiñe Muguruza.

Objavljeno
23. januar 2016 22.34
S. V.
S. V.
Melbourne – Pogrom visoko postavljenih nosilk na OP Avstralije se nadaljuje, a poraza št. 3 Garbiñe Muguruza in št. 9 Karoline Pliškove je včeraj zasenčil neljubi dogodek z dvoboja med Ano Ivanović in Madison Keys. Na začetku drugega niza se je namreč zgrudil trener Ivanovićeve, Nigel Sears, sicer tudi tast Andyja Murraya, ki je isti čas igral proti Joãu Sousi.

Ana Ivanović je bila močno pretresena že med svojo partijo drugega kola, v kateri je s 6:3, 6:3 ugnala Anastasijo Sevastovo in ki jo je zmotil padec gledalke na tribuni. »Počutila sem se zelo slabo, tresla sem se. Krik ženske, ki je padla, je bil zelo glasen. Težko je bilo za vse nas na igrišču in ob njem,« je takrat dejala Srbkinja, včeraj pa doživela še veliko hujšo izkušnjo. Potem ko je proti ameriški tekmici vodila s 6:4, 1:0, se je namreč zgodilo nekaj zelo nevsakdanjega. Zgrudil se je njen trener Sears, ki je že pred začetkom dvoboja tarnal nad slabim počutjem. Zaskrbljenost je bila seveda zelo velika, Ivanovićeva je ni skrivala, dvoboj pa je bil prekinjen za skoraj eno uro, med katero so Britancu dajali prvo pomoč in ga odpeljali v bolnišnico. Ko so prišli prvi podatki, da je pri zavesti, so prireditelji tako Ivankovićevi kot Keysovi ponudili priložnost, da se s svojima ekipama posvetujeta, ali želita nadaljevati takoj ali naslednji dan. Odločili sta se, da dokončata, v ne ravno prijetnih okoliščinah pa se je nato dvoboj zasukal. Potem ko je Američanka izenačila na 1:1, je Ivanovićeva v odločilnem nizu sicer vodila že s 3:0, a ni zdržala.

»Zelo težek dvoboj, očitno. Na začetku sem igrala zelo dobro, prikazala nekaj dobrih iger, si priigrala nekaj priložnosti. A Madison se je vrnila z napadalno igro … Seveda sem razočarana, a vseeno lahko optimistična,« je v kratki izjavi dejala Ivanovićeva – ne njej ne Američanki ni bilo treba na sicer obvezno novinarsko konferenco –, ki je bila vendarle favoritinja dvoboja, ne glede na to, da je bila njena tekmica nekoliko više postavljena nosilka. Izkušnje Srbkinje na največjih turnirjih so pač neprimerljive, saj gre za nekdanjo zmagovalko Roland Garrosa, prav tako nekdanjo št. 1. Je pa tudi res, da Keysovi OP Avstralije očitno ustreza, saj je lani igrala v polfinalu.

Sočasno kot dvoboj Ivanović – Keys je potekala tudi partija Murray – Sousa, a Britanec ni vedel, kaj se dogaja z njegovim tastom (njegova žena Kim je sicer ostala v Veliki Britaniji, saj bo v kratkem rodila), tako da je v štirih nizih preskočil portugalsko oviro, nato pa takoj (brez vseh izjav) odhitel v bolnišnico.

Medtem ko pri moških v včerajšnjih dvobojih 3. kola ni bilo presenečenj, pa velja povsem drugače za ženske. Tako je celo prvič, odkar je na turnirjih za veliki slam 32 nosilk in nosilcev, med 16 kar sedem nepostavljenih igralk. Za najbolj nepričakovan rezultat je tokrat poskrbela Barbora Strycova, ki je zlahka izločila lansko wimbledonsko finalistko Muguruzo. »Zelo slab dan v pisarni,« je razočarano komentirala Španka, medtem ko se je Čehinja pri slabih 30 letih veselila enega svojih največjih uspehov do zdaj. Prek 3. kola na turnirjih za veliki slam je šla namreč le enkrat, predlani v Wimbledonu, ko je bila četrtfinalistka. Zdaj se zdi to skoraj misija nemogoče, saj jo v osmini finala čaka ena glavnih favoritinj Viktorija Azarenka, ki je v treh dvobojih skupaj izgubila pet iger!