Dvoboj generacij spet ameriški veteranki

Venus Williams po več kot treh urah ugnala Jeleno Ostapenko, prva v polfinale Karolina Pliškova.

Objavljeno
24. oktober 2017 23.26
Saša Verčič
Saša Verčič
Singapur – Karolina Pliškova si je prva zagotovila polfinale na teniškem mastersu v Singapurju, medtem ko je Jelena Ostapenko prva ostala brez možnosti za napredovanje. O drugi polfinalistki iz bele skupine bosta jutri v medsebojnem dvoboju odločili Garbiñe Muguruza in Venus Williams. 

Ko je Venus Williams prvič nastopila na sklepnem turnirju sezone, je Jelena Ostapenko štela komajda dve leti. Bilo je še v prejšnjem stoletju, leta 1999, Venus pa je prišla do polfinala, v katerem jo je premagala Martina Hingis, danes najboljša igralka sveta med dvojicami ...Osemnajst let kasneje je Američanka še vedno oziroma spet del teniške elite, včeraj pa sta z Ostapenkovo poskrbeli za najbolj zanimiv dvoboj mastersa doslej. Partija dveh generacij se je nagibala zdaj v eno, zdaj v drugo smer, šlo je za kar tipično predstavo na ženski turneji, ko je začetni udarec prej kazen kot prednost. Latvijka je izgubila kar enajst iger na svoj servis, ob tem pa rešila še 15 žogic za break, medtem ko jih je Williamsova izgubila devet, prav toliko priložnosti tekmice pa izničila. To je bil res dvoboj preobratov, v katerem so se izmenjevali »winnerji« in neizsiljene napake (Williamsova 26:29, Ostapenkova 48:40), izenačenost je bila tolikšna, da sta odigrali le dve igri manj od maksimuma. Po kar treh urah in 15 minutah igre je bila 37-letna ameriška veteranka, ki je kar 17 let starejša od včerajšnje tekmice, boljša s 7:5, 6:7 (3), 7:5 ter je tako dosegla prvo zmago v Singapurju sploh. Letos je uvodno tekmo izgubila, ko se je nazadnje prebila na masters, leta 2009, pa ga je gostila še Doha. »Včasih potrebuješ malce sreče, čeprav nisem prepričana, da sem jo res imela, saj sem garala za vsako točko. Po izgubljenem prvem dvoboju ni bilo lahko, a obe sva bili v enakem položaju in nič drugega ti ne ostane kot boj na vse ali nič,« je komentirala trdo prigarano zmago Williamsova, ki je tako po Wimbledonu še drugič letos ugnala Latvijko.

Na ta način ostaja v igri za napredovanje, brez možnosti pa je Ostapenkova, saj ji razplet drugega včerajšnjega dvoboja v beli skupini nikakor ni šel na roko. Četudi je bilo na papirju pričakovati izenačen obračun med drugo in tretjo nosilko, Muguruzo in Pliškovo, je bil to še peti enostranski razplet na tem turnirju. Pliškova je bila namreč po manj kot uri igre boljša s 6:2, 6:2, kar ji je tudi že zagotovilo polfinale. »Break na začetku obeh nizov je bil ključ do uspeha,« je ocenila Pliškova. Danes bi se ji lahko v polfinalu pridružila iz rdeče skupine bodisi Simona Halep bodisi Caroline Wozniacki, ki se bosta pomerili v dvoboju zmagovalk uvodnega kola, sledila bo še partija med Jelino Svitolino in Caroline Garcia.

Prireditelji so včeraj opravili tudi žreb za turnir dvojic. Andreja Klepač in Maria Jose Martinez Sanchez se bosta v uvodnem dvoboju, ki je že četrtfinale, pomerili s tretjima nosilkama Timeo Babos in Andreo Hlavačkovo. Edino medsebojno partijo sta v Cincinnatiju dobili Madžarka in Čehinja, a izid je bil zelo tesen. Dvoboj bo na sporedu jutri ob 7.30 po srednjeevropskem času.