Ena lovi, druga brani Grafovo

Na OP Avstralije bo danes ženski finale med Sereno Williams in Angelique Kerber.

Objavljeno
29. januar 2016 19.01
TENNIS-AUS-OPEN
Saša Verčič
Saša Verčič

Melbourne – Na OP Avstralije se bo danes pisala zgodovina ženskega tenisa. Ali se bo Serena Williams na prvem mestu lestvice odprte ere z 22 naslovi izenačila s Steffi Graf ali pa bomo z Angelique Kerber dobili novo zmagovalko turnirjev za veliki slam. O absolutni favoritinji finala – začetek ob 9.30 po srednjeevropskem času – dvoma seveda ni, to je Williamsova.

Že v svojem tretjem zaporednem finalu velikega slama se bo Williamsova pomerila z debitantko v odločilnih dvobojih, če ne bi doživela šokantnega poraza v polfinalu na OP ZDA, kjer je bila rekorderka Grafova že na dosegu rok in kjer sta se nato za lovoriko merili Roberta Vinci in Flavia Pennetta, pa bi se celo četrtič. Teniški svet se torej vrti, le Serena ostaja na svojem mestu. Lani je na Roland Garrosu ugnala Lucie Šafarovo, v Wimbledonu Garbiñe Muguruza, zdaj se ji bo po robu skušala postaviti Kerberjeva. Pri tem seveda ne gre pozabiti, da je statistika prve igralke sveta v finalih največjih turnirjev strah zbujajoča, dobila jih je 21 in izgubila le štiri, po dva v Wimbledonu in na OP ZDA. Zadnjega leta 2011 v New Yorku, ko so dvoboj s Sam Stosur zaznamovale (tudi) sporne situacije …

Williamsova je prvi finale za grand slam odigrala leta 1999, Kerberjeva ga bo danes, jasno pa je, da bo na igrišču Rod Laver veliko živčnosti. Gotovo ji ne bo ubežala niti Američanka, saj je zgodovinski dosežek le zgodovinski dosežek (ne nazadnje ji je lani to prišlo do živega), veliko pa se bo vrtelo okoli Steffi Graf. Slednjo Serena lovi, Kerberjeva bo skušala svojo vzornico ohraniti samo na 1. mestu večne lestvice ter se ji kot prva Nemka pridružiti na seznamu zmagovalk za veliki slam. »Nemci moramo držati skupaj,« se je Kerberjeva nasmejala ob vprašanju, ali čuti dolžnost, da zaščiti rekord Grafove, s katero je lani v Las Vegasu tudi trenirala in ki ji je takoj po polfinalni zmagi poslala telefonsko sporočilo, v katerem ji je čestitala in ji seveda zaželela vse najboljše v finalu.

»Serena je za vse velika favoritinja in v bistvu nimam česa izgubiti. Vem, da bom morala prikazati svoj najboljši tenis, če želim imeti možnosti, se pa veselim tega izziva. Skušala bom uživati v svojem prvem finalu, hkrati pa seveda tudi premagati Sereno. Videla sem, kako vrhunsko je odigrala proti Agi (polfinale z Radwansko, op. p.), in mislim, da se lahko tega dvoboja lotim brez kakršnegakoli pritiska. Serena bi ga mogla občutiti več,« se spodbuja 28-letna Nemka, ki je sicer enkrat v šestih dvobojih Williamsovo ugnala, in sicer leta 2007 v Cincinnatiju.

Medtem ko bo skušala Kerberjeva postati prva Nemka z zmago za veliki slam po Grafovi na Roland Garrosu 1999, bo Williamsova skušala čim bolj odriniti misli na slovito predhodnico. »Vsekakor bom blokirala misli na rekord, ne nazadnje sem bila že na OP ZDA oddaljena zgolj en naslov. Če ne dobim tega finala, bom še vedno … Ne pozabimo, da sem potrebovala celo večnost, da sem po 17. osvojila še 18. lovoriko, pritisk je bil izjemen in ne želim vsega tega doživljati še enkrat,« se želi zgolj in samo na vsako točko osredotočiti Williamsova, ki ji je 18. velika zmaga prav tako predstavljala izjemen izziv, saj se je z njo izenačila z legendama, Martino Navratilovo in Chris Evert.

Serena seveda ne beži od dejstva, da je favoritinja, a se zaveda, da je levičarka Kerberjeva ugnala tudi Viktorijo Azarenka, iz newyorške izkušnje se je veliko naučila, ob tem pa še opozarja: »Rekla bi, da tako dobro na velikem slamu nisem igrala že leto dni, pa sem lani dobila kar veliko dvobojev …«