Enostranski partiji, kot ju v areni O2 še ni bilo

Stan Wawrinka je na teniškem mastersu Tomašu Berdychu prepustil le dve igri, Novak Đoković prav toliko Marinu Čiliću.

Objavljeno
11. november 2014 00.21
S. V., šport
S. V., šport
London – Teniški masters združuje najboljših osem igralcev sezone, zato naj bi bili dvoboji dokaj nepredvidljivi in izenačeni. A vse prej kot to velja za uvodni partiji skupine A, saj je Stan Wawrinka Tomaša Berdycha ugnal s kar 6:1, 6:1, enako suveren je bil Novak Đoković proti Marinu Čiliću. To sta najbolj enostranski tekmi, odkar sklepni turnir gosti londonska arena O2 (2009).

Wawrinka je proti češkemu tekmecu včeraj dosegel že peto zaporedno zmago, a zadnje štiri medsebojne partije so napovedovale veliko bolj napet dvoboj, saj je Berdych vsakič osvojil vsaj niz. Tokrat sta mu pripadli zgolj dve igri, pri čemer je podobno gladek poraz doživel nedolgo tega – v finalu Pekinga, kjer mu je grozilo celo, da se bo »odpeljal na kolesu« (0:6, 0:6), preden je Novak Đoković le izgubil dve igri. Kot da bi Švicar želel tekmovati s svojim reprezentančnim kolegom Rogerjem Federerjem, s katerim ga konec prihodnjega tedna čaka še nastop v finalu Davisovega pokala in ki je v nedeljo uvodni niz proti Milošu Raoniću dobil v manj kot pol ure, je tudi sam 6:1 vpisal v manj kot 30 minutah. Berdych je do zaostanka z 0:5 celo osvojil zgolj pet točk … A za razliko od Raonića se Čeh niti v nadaljevanju ni prebudil, letošnji zmagovalec OP Avstralije je dvoboj končal po le 58 minutah igre. V 34 zmagah, ki jih je »Stan the Man« dosegel proti tekmecem iz svetovne deseterice, tako malo iger še ni izgubil!

»Nikakor nisem pričakoval tako gladko dobljenega dvoboja, sem pa bil nared za dobro predstavo. Za mano je teden odličnih treningov, na igrišču se počutim zelo dobro in kadar je tako, lahko premagam vsakega tekmeca,« je bil zadovoljen Wawrinka, ki je sicer v London pripotoval s kaj slabo popotnico, saj je po OP ZDA, kjer ga je v četrtfinalu ugnal Kei Nišikori, na štirih turnirjih dobil le eno partijo, izgubljal pa proti igralcem, kot so Tacuma Ito, Gilles Simon, Mihail Kukuškin in Kevin Anderson.

Za Berdycha uvodni poraz na mastersu sicer ni nič nenavadnega, saj ga je doživel še prav vsakič (od leta 2010), pa vendar je po tokratni učni uri že bolj ali manj vrgel puško v koruzo, kar se tiče napredovanja. »Znašel sem se v najslabšem možnem položaju. Pomeril se bom še z Marinom in Novakom, za polfinale ju moram premagati, kar pa je takorekoč misija nemogoče. Škoda, da sem prav danes odigral najslabšo partijo v vsej sezoni. To res ni najboljši začetek,« je razumljivo zmajeval z glavo Berdych, ki je doslej le enkrat zaigral v polfinalu, in sicer pred tremi leti.

Berdycha torej v nadaljevanju čakata dvoboja z Đokovićem in Čilićem, ki sta se pomerila sinoči in od letošnjega wimbledonskega ter newyorškega zmagovalca so gledalci vsekakor pričakovali več, kot so dobili. Večerna partija je trajala še minuto manj kot popoldanska, prvi igralec sveta pa je bil za nekaj razredov boljši od Čilića. Da bi slednji ugnal srbskega asa, ki je v dvoranah nepremagljiv že več kot dve leti, sicer ni bilo pričakovati, da je Hrvat »ujel« le dve igri, pa je bilo vendarle presenetljivo. Nenazadnje je še sam pred turnirjem ugotavljal, da se Đokoviću počasi približuje, v Wimbledonu je z njim odigral celo pet nizov, sinoči pa je bil povsem neprepoznaven. Potem ko je osvojil svoj uvodni servis, je začel delati začetniške napake, Đoković je bil na drugi strani brezhiben in tako je Hrvat do konca vpisal le še eno igro.

Danes bi že lahko dobili prvega polfinalista in tudi prvega igralca brez možnosti za napredovanje. V skupini B se bosta namreč v popoldanskem dvoboju pomerila nedeljska zmagovalca Roger Federer in Kei Nišikori, v večernem pa poraženca Andy Murray in Miloš Raonić.