Federer ima največ možnosti za zmago na travi

Roger Federer po slabi sezoni 2013 vztraja, da še ni rekel zadnje besede.

Objavljeno
13. januar 2014 14.39
S. V., šport
S. V., šport
Malo je možnosti, da bi Roger Federer čez slaba dva tedna v zbirko dodal 18. naslov za veliki slam, vseeno pa bo Švicar tudi na tem OP Avstralije dosegel rekord. Namreč po številu zaporednih nastopov na turnirjih velike četverice, saj jutri začenja že 57. Zanj se zdi, da bo sezona dala dokončen odgovor, kje je in kam lahko še poseže.

Sezona 2013 je bila za Federerja z vidika njegovih prejšnjih uspehov izjemno slaba, saj je osvojil zgolj en manjši turnir ATP v Halleju, prvič po letu 2002 pa ni zaigral niti v enem finalu na grand slamih, na katerih se je končal tudi njegov niz 36 zaporednih uvrstitev v četrtfinale, na lestvici je zdrsnil na 6. mesto. Vmes je bilo sicer nekaj težav s hrbtom, a vprašanje je, koliko so te res vplivale na slabše rezultate. Odgovor bo dala ta sezona, pred katero je opravil odlične priprave, bil po dolgem času povsem zdrav. Leto 2014 bo pravi smerokaz, kako naprej, posebej, ker je prepričan, da lahko še vedno osvoji turnir za veliki slam, čeprav je od OP Avstralije 2010 le še enega, presenetljivo Wimbledon 2012.

»V zadnjih desetih letih sem imel vseskozi občutek, da napredujem, da ne delam vzvratnih korakov, da sem boljši, popolnejši igralec. Zato verjamem, da lahko še vedno zmagujem, če bom pač zdrav. Po psihološki plati sem res željan novih uspehov, potovanj po svetu, igranja … V pripravljalnem obdobju sem se počutil odlično in garal. Verjetno sem treniral bolj zavzeto kot vsi tekmeci, ki so na svetovni lestvici uvrščeni pred mano. Enomesečnega treninga nisem opravil že zelo dolgo časa in telo je zdržalo. Zdaj sem v Brisbanu igral še tako med posamezniki kot dvojicami in res čutim, da se vračam, moja smer je pravilna,« ocenjuje Federer (v Brisbanu je sicer izgubil finale proti Lleytonu Hewittu), ki se najbolj nerad spominja obdobja med Wimbledonom in Baslom. V tem času sta ga ugnala tudi takšna igralca, kot sta Federico Delbonis in Daniel Brands, samozavest se je topila, trening so omejevale bolečine v hrbtu. V nadaljevanju je bilo nato nekoliko bolje, a kritikov ni prepričal, ti pa še manj njega, da še ni čas za slovo. Njegov načrt je ponovna oživitev blesteče kariere.

»Kritiki so del tenisa, so pa zadnji, ki bi me prepričali, da končam športno pot. Še vedno lahko veliko pokažem. Glede na vse, kar se mi je dogajalo lani, sem še vseeno sezono končal na 6. mestu ATP, in to je izjemen dosežek. Na nek način sem tudi užival v letu zavoljo vseh preprek, iskal sem izhod iz nastalega položaja in ga našel,« zatrjuje zmagovalec 17 turnirjev za veliki slam. Ob tem je prepričan, da se ne bo končalo pri številki 17, za kar je vnesel še nekaj sprememb, denimo igranje z večjim loparjem, v svojo ekipo je pripeljal vzornika iz otroških let Stefana Edberga, ki bo za Švicarja bolj kot trener navdih, napovedal pa je tudi več igre servis-volej.

»Zares upam, da bom v Melbournu prikazal najboljši tenis, potem pa je vse mogoče. Je pa tako, da imam največ možnosti za zmago v Wimbledonu, sledi OP ZDA pa OP Avstralije in Roland Garros,« je svojo lestvico predstavil nekdanji prvi igralec sveta (302 tedna), ki je v premoru med sezonama s svojim zastopnikom Tonyjem Godsickom odprl tudi športno agencijo, ki sta se ji že pridružila Juan Martin del Potro in Grigor Dimitrov. O zmagi za veliki slam 32-letnik torej še sanja, o vladanju moškemu tenisu ne več, saj meni, da bosta tudi letos dominirala Rafael Nadal in Novak Đoković, medtem ko je Andyja Murraya za zdaj še izpustil zavoljo lanske operacije hrbta. »Rafa in Novak bosta največja izziva v sezoni, posebej na začetku, v nadaljevanju pa bo treba tudi videti, ali se bosta izognila poškodbam. Seveda pričakujem, da bosta na vsakem turnirju, na katerem bosta nastopila, prišla zelo daleč,« napoveduje Federer, za katerega bo leto 2014 tako ali tako posebno, saj je pred kratkim razkril, da pričakuje tretjega otroka.

Švicarski maestro torej OP Avstralije, na katerem tokrat praznuje deseto obletnico prve zmage, postavlja šele na tretje mesto po možnostih za zmago na turnirjih za veliki slam, vseeno pa bo njegov nastop v Melbournu nekaj posebnega. Če si je doslej na večni lestvici zaporednih nastopov vrh delil z Waynom Ferreiro (56), bo zdaj vodstvo prevzel sam, niz, ki govori o neverjetni stalnosti, prevladi, predanosti in telesni pripravljenosti, pa je zares izjemen.

Sega sicer prav v Melbourne, kjer je leta 2000 v 1. kolu ugnal Michaela Changa, v tretjem pa izgubil z Arnaudom Clementom. V teh 14 letih je odigral 301 dvoboj, dvakrat, v sezoni 2006 in 2009, celo maksimalno število partij na grand slamih v enem letu (28). Absolutni rekorder po številu nastopov na turnirjih velike četverice Fabrice Santoro (70) pa je še kar precej oddaljen, saj bi moral za ta dosežek igrati še tri leta in pol. Ali bo vztrajal toliko časa, pa je v veliki meri odvisno tudi od rezultatov, začenši s to sezono.