Federer in Murray z najboljšo popotnico za Wimbledon

Roger Federer je v Halleju v finalu premagal Rusa Mihaila Južnija, Andy Murray je dobil turnir v Queensu.

Objavljeno
16. junij 2013 18.41
Germany Tennis Gerry Weber Open
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Halle - S šestim osvojenim naslovom na ATP turnirju v Halleju je švicarski teniški igralec Roger Federer odlično začel sezono na travi, katere vrhunec bo v Wimbledonu. Federer je v finalu turnirja v Nemčiji s 6:7 (5), 6:3, 6:4 premagal Rusa Mihaila Južnija.

Za Švicarja je to šele prva letošnja turnirska lovorika, sicer pa 77. v karieri. Z njo se je Federer na večni lestvici na tretjem mestu izenačil z Američanom Johnom McEnroejem, prvi je Jimmy Connors (109), drugi pa Ivan Lendl (94).

Proti Rusu sicer Federer ni imel lahkega dela, saj je po podaljšani igri izgubil prvi niz, v katerem je zapravil kar pet break priložnosti. Tudi v nadaljevanju se je moral precej potruditi, da je ostal v igri, po dveh urah pa vendarle ohranil stoodstotni izkupiček v 15 medsebojnih dvobojih z Južnjijem. »Mihail ima za seboj odličen turnir, zato sem še toliko bolj vesel te zmage. Ves čas sem se moral boriti, da sem v drugem nizu ostal zraven. K sreči sem dobro serviral, to me je rešilo,« je povedal 31-letni zvezdnik, ki je vpisal 12 asov.

Federer se bo zdaj že posvetil pripravam na svoj vrhunec sezone. V Wimbledonu bo namreč branil naslov, ki si ga je lani v finalu priigral proti Škotu Andyju Murrayju.

Murray dobil turnir v Queensu

Tudi slednji si je zagotovil odlično popotnico za Wimbledon. Potem ko so ga v zadnjem obdobju pestile težave s hrsbtom, je ob vrnitvi zablestel na travnati podlagi in se veselil naslova na turnirju v Queensu. Kot prvi nosilec je v finalu ugnal Hrvata Marina Čilića s 5:7, 7:5 in 6:3 in tako najboljšemu hrvaškemu tenisaču preprečil ubranitev naslova. Za Murrayja je bila to sicer že deveta zmaga v desetem medsebojnem obračunu s Čilićem.

Za Murrayja je bil to 41. finale, dosegel pa je 27. turnirsko zmago (tretjo letos po Miamiju in Brisbanu), Hrvat pa je igral v 17. finalu v karieri, osem jih je zapustil kot poraženec.

Queens, ATP (779.665 evrov), finale:

Andy Murray (VBr/1) - Marin Čilić (Hrv/5) 5:7, 7:5, 6:3.

Halle, ATP (779.000 evrov), finale:

Roger Federer (Švi/1) - Mihail Južni (Rus) 6:7 (5), 6:3, 6:4