Federer je bolj zarjavel kot pa spočit

S turnirjem iz serije masters v Monte Carlu se peščena sezona začenja zares.

Objavljeno
11. april 2016 00.01
Saša Verčič
Saša Verčič

Monte Carlo – Roland Garros naj bi bil edini letošnji peščeni turnir Rogerja Federerja. Takšen je bil njegov prvoten načrt, ki pa se je močno spremenil po poškodbi po polfinalu OP Avstralije. Švicar vse odtlej ni igral, nazadnje je moral Miami odpovedati zaradi trebušne viroze, na igrišča pa se vrača ta teden, s prvim velikim turnirjem na pesku, mastersom v Monte Carlu.

Kar nekaj ranjenih levov si bo skušalo rane zaceliti ob prehodu na peščeno podlago, na kateri bo vrhunec konec maja in v začetku junija v Parizu, v prvi vrsti Rafael Nadal in lanski zmagovalec Roland Garrosa Stan Wawrinka, za katerima ni štart, kakršnega bi si želela. Pa ne zato, ker bi bila poškodovana – Nadal se je resda v Miamiju tudi moral vdati zaradi bolezni –, ampak ker jima preprosto ni šlo, za Federerja je položaj drugačen. Dva in pol meseca brez tekmovalnega dvoboja je dolga doba, zato so tudi njegova pričakovanja ob vrnitvi temu primerna.

»Bolj se počutim zarjavelega kot spočitega (ang. rust in rest, op. p.). Psihično in telesno sem svež, pričakovanja pa so enkrat za spremembo res nizka. Vesel sem, da sem se po virusu v Miamiju tako hitro pobral, sprva me je skrbelo, da bo trajalo nekaj časa, a sem se že po treh dneh počutil veliko bolje. Stvari se razpletajo dobro, veliko sem vadil v zadnjih dneh, dobro se gibljem, imam pravi občutek, odigral sem veliko nizov za trening. Bomo videli, kam me bo to pripeljalo,« razmišlja Federer, ki je v prvem kolu prost (prvih osem nosilcev je neposredno v 2. kolu). Turnir iz serije masters je sicer eden redkih, ki mu v njegovi izjemni zbirki še manjka, potem ko je moral štirikrat položiti orožje v odločilni partiji (2006-08, 2014).

»V Monaku sem vedno dobro igral, a zdaj je moj glavni cilj, da se vrnem na igrišče, upam pa tudi, da se bo moje koleno dobro odzvalo v tekmovalnih razmerah,« se nadeja boljšega nadaljevanja sezone Federer, ki se bo ob posameznih rezultatih tudi odločal, kako bo videti njegov koledar. Bo igral na turnirju iz serije masters v Madridu, morda Rimu, ki zdaj pri njem nista predvidena, ali pa bo Monte Carlo edino peščeno ogrevanje za Roland Garros, kjer prav realnih možnosti, da bi še drugič dvignil pokal mušketirjev, nima? »Vse je prilagodljivo. Vedno lahko dodam Rim in Madrid v svoj spored. Z osvojitvijo turnirja se pač lahko vse spremeni, prav tako s porazom v prvem dvoboju …« o svojih nadaljnjih korakih razmišlja Švicar, ki je še vedno tretji igralec sveta.

Bolj pomemben bo Monte Carlo za Nadala, ki je bil v tej kneževini nepremagljiv kar osem let zapored (2005–2012), v zadnjih treh letih pa ga je dvakrat premagal Novak Đoković (lani in leta 2013) in enkrat David Ferrer (2014). »Lani sem se boril s samim seboj, letos pa se bom s tekmeci. Težav, ki sem jih imel pred letom dni, ni več, počutim se veliko bolje,« upa na dober rezultat Nadal, ki se bo v 2. kolu pomeril z zmagovalcem dvoboja Lukaš Rosol – Aljaž Bedene. Španec se ne slepi, kdo je glavni favorit, seveda Novak Đoković, ki je v tej sezoni izgubil le eno partijo (z vdajo v Dubaju), sicer pa bo tokrat konkurenca takorekoč popolna (od članov najboljše deseterice bo manjkal le Kei Nišikori), prvič po letu 2013 bo spet zaigral tudi Andy Murray, za katerim je slaba severnoameriška turneja Indian Wells-Miami z le dvema dobljenima dvobojema. S. V.