Federer po dolgem času odpihnil Nadala, Murray se poslavlja

Švicar Roger Federer je na dobri poti, da na zaključnem turnirju sezone v Londonu ubrani naslov.

Objavljeno
22. november 2011 16.32
Posodobljeno
22. november 2011 17.22
P. D., Š. Ro., Delo.si
P. D., Š. Ro., Delo.si

London - Na zaključnem turnirju ATP v Londonu je v skupini B znova blestel Švicar Roger Federer. Svojega najhujšega tekkmeca v zadnjih letih, Španca Rafaela Nadala, ki se sicer vrača po lažji poškodbi je suvereno odpravil s 6:3 in 6:0.

Švicar si je tako z eno najlažjih zmag proti španskemu tekmecu že zagotovil polfinale. Dvoboj je bil izenačen le do izida 3:2 v prvem nizu, potem pa je Švicar, ki je dobro jesensko formo potrdil že na turnirjih v Baslu in Parizu, stopil na plin in 26. obračun med nekdanjima številkama ena svetovnega tenisa je Federer po pičli uri odločil v svoj prid.

Skupno razmerje zmag in porazov je sicer še vedno na strani številke dve tega turnirja Nadala (17-9). Obenem pa je bila to prva Federerjeva zmaga na medsebojnih dvobojih prav po lanskem obračunu na zaključnem turnirju. O premoči 30-letnega švicarskega igralca priča tudi podatek o »winnerjih«: Federer jih je zbral 28, Nadal le štiri.

Po ekspresnem uspehu je tako 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam zdaj le še dve zmagi oddaljen od rekordnega šestega slavja na zaključnih turnirjih sezone.

Tsonga ostaja v boju

Pred tem je Francoz Jo-Wilfried Tsonga ugnal Američana Mardyja Fisha s 7:6 (4) in 6:1. Tsonga je na zaključnem teniškem turnirju sezone v Londonu dosegel prvo zmago in tako ostaja v boju za polfinale turnirja najboljše svetovne osmerice. Da bi ga dosegel, mora v četrtek premagati Španca Rafaela Nadala. Fish ima po dveh porazih le še teoretične možnosti za mesto med najboljšimi štirimi.

Murray odstopil zaradi poškodbe

Zaradi poškodbe pa je nastope na zaključnem turnirju sezone že končal britanski teniški igralec Andy Murray.

Poškodbo dimelj je sicer utrpel že pred začetkom londonskega mastersa. »Sam sebi sem povzročil več škode s tem, da sem igral, kot pa če ne bi. Želim si okrevati in dobro pripraviti na OP Avstralije, ki bo januarja,« je dejal angleški teniški igralec.

Na igrišču ga bo zamenjal rezervni igralec Janko Tipsarević, ki se bo v sredo pomeril s Tomašem Berdychom.

Izidi, skupina B:
Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) - Mardy Fish (ZDA/8) 7:6 (4), 6:1;
Roger Federer (Švi/4) - Rafael Nadal (Špa/2) 6:3, 6:0.

Lestvica:
1. Roger Federer (Švi/4) 2 4:1 2 točki
2. Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) 2 3:2 1
3. Rafael Nadal (Špa/2) 2 2:3 1
4. Mardy Fish (ZDA/8) 2 1:4 0