Federer upa na podporo občinstva

Novak Đoković pričakuje izjemno zahteven dvoboj proti švicarskemu veteranu v finalu odprtega prvenstva ZDA.

Objavljeno
13. september 2015 10.20
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
New York – Za lovoriko na odprtem prvenstvu ZDA v tenisu se bosta danes (z začetkom ob 22. uri po srednjeevropskem času) udarila Novak Đoković in Roger Federer. Medtem ko je 28-letni Srb v polfinalu s 6:0, 6:1 in 6:2 odpihnil z igrišča Hrvata Marina Čilića, je bil šest let starejši Švicar na zadnji stopnici pred sklepnim dvobojem s 6:4, 6:3 in 6:1 boljši od rojaka Stana Wawrinke.

»To je v zadnjih letih najboljši Roger,« je Wawrinka športno sprejel poraz in pristavil, da bo Federerja – če bo tako igral tudi v finalu – težko ustaviti na poti do končnega zmagoslavja v New Yorku. Švicarski teniški as, ki se je v sklepni dvoboj tega tekmovanja uvrstil prvič po šestih letih, bo lovil svojo šesto lovoriko na OP ZDA in skupaj 18. na turnirjih za veliki slam. Zaveda se, da bo moral zanjo prikazati popolno predstavo, optimizem pa črpa tudi iz zadnjega medsebojnega obračuna z Đokovićem, ki ga je pred kratkim v Cincinnatiju dobil s 7:6 in 6:3.

»Iz tistega dvoboja pa tudi iz finalnega v Wimbledonu, kjer sem proti Novaku izgubil, sem izluščil veliko pozitivnih točk. Zdaj jih moram le še sestaviti v zmagoviti mozaik,« je nocojšnji spektakel napovedal Federer, ki upa, da bo imel tudi podporo občinstva. »Še kako dobro se spomnim sklepnega dvoboja z Andrejem Agassijem, ko je bilo občinstvo povsem na njegovi strani,« je omenil in na opazko enega od švicarskih novinarjev, da tokrat zagotovo ne bo tako, odvrnil: »Treba je biti na vse pripravljen. Če bom imel veliko navijačev, mi bo to vlilo dodatno energijo in dalo zagon, kar bi lahko vplivalo na igro. Seveda bom moral igrati zelo dobro, če bom hotel premagati Novaka.«

Srbski šampion se je šestič prebil v veliki finale OP ZDA, ki ga je v svojo korist odločil le enkrat, leta 2011. Na vprašanje, kako komentira gladko zmago nad branilcem lovorike Čilićem, je na kratko odvrnil, da je pač Marin igral s poškodovanim gležnjem, zato ni mogel pokazati vsega, kar zna.

Proti Federerju kot vselej pričakuje izjemno zahteven obračun, sam pa se bo potrudil po svojih najboljših močeh, da bo slavil zmago, s katero bi izid v medsebojnih dvobojih poravnal na 21:21. »Vsi vemo, kdo je Roger. Vsi vemo, kako dober je v ključnih trenutkih. V finalih nikdar ne razočara, zato mi je popolnoma jasno, da me čaka težko delo. Za zmago bom moral prikazati najboljši tenis,« je napovedal Đoković, številka ena na lestvici ATP, ki bi v primeru uspeha osvojil jubilejno deseto lovoriko za veliki slam.