Federerjevi navijači že sanjajo o 18. naslovu

Švicarski teniški igralec gladko opravil s prvo resnejšo preizkušnjo. Berdych brez možnosti, za četrtfinale Nišikori.

Objavljeno
21. januar 2017 00.02
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Le dan za tem, ko so teniški gledalci z začudenjem spremljali, kako je slovo od OP Avstralije že po 2. kolu vzel Novak Đoković, se spet niso mogli načuditi, kaj se dogaja v areni Rod Laver. A tokrat zaradi izjemne predstave Rogerja Federerja, ki je pometel s Tomašem Berdychom. Njegovi navijači so kaj hitro začeli razmišljati o 18. velikem naslovu, a pot bo še zelo dolga.

Po dveh kvalifikantih – Jürgenu Melzerju in Noahu Rubinu – je za Rogerja Federerja kaj kmalu na vrsto prišla zelo resna preizkušnja. Vsaj na papirju, saj ga je v 3. kolu čakal izkušeni Tomaš Berdych, Čeh, ki se je na vseh štirih turnirjih za veliki slam že prebil do polfinala, v Wimbledonu pa tudi do finala. Prav tako pozna recept za zmago nad Švicarjem, saj ga je ugnal šestkrat, med drugim tudi v dvobojih na tri dobljene nize. A Federer, ki igra v Melbournu prve tekmovalne dvoboje po lanskem Wimbledonu, mu tokrat ni dal prav nikakršne možnosti, da bi lahko vsaj pomislil na uspeh. Predstava štirikratnega avstralskega zmagovalca je bila blizu popolnosti, z desetim nosilcem je opravil v le 90 minutah.

»Takšne igre nisem pričakoval, sploh pa ne takšnega rezultata. Pričakoval sem in bil nared za pravo bitko, za pet ur boja ... Posebno presenečenje zame je bilo, da se nisem soočil z niti eno žogico za break. Ta dvoboj je bil odlična mentalna preizkušnja, da vidim, ali lahko od prve do zadnje točke ostanem pri dvoboju. To mi je uspelo in izjemno sem zadovoljen,« je žarel Federer, ki je za svojo predstavo prejel stoječe ovacije občinstva. Razumljivo, njegove statistične številke so zares impresivne, poleg tega, da si ni Čeh priigral niti ene žogice za break, je RF dobil kar 95 odstotkov točk po uspešnem prvem servisu, pri mreži je v 23 poskusih osvojil 20 točk, ob 17 neizsiljenih napakah pa je dosegel 40 tako imenovanih winnerjev. Švicar, ta čas 17. igralec sveta, je bil zelo zadovoljen tudi s tem, da za razliko od prejšnjih dveh partij tokrat ni začel nekoliko počasneje, saj z vsakim dvobojem za to grozi večja kazen.

Federer je včeraj navdušil. Potrdil je, da nikakor ni za pokoj, in spomnil, kako zelo ga bo teniški svet nekoč pogrešal, njegovi najzvestejši privrženci pa so kaj hitro začeli razmišljati, da bi lahko osvojil turnir. A pot do tja bo še zelo dolga, vse kaže, da bi moral švicarski as tokrat prvič za veliki naslov – pa jih ima že 17 – premagati kar pet igralcev svetovne deseterice. Berdychu zdaj sledi Kei Nišikori, peti iz zaporedja ATP. »Všeč mi je njegova igra. Ima hitre noge, močno glavo, odličen backhand. Če najde pravi ritem, ga je težko ustaviti. Ne vem, kdo bo favorit v tem dvoboju,« razmišlja Federer, ki bi se ob še eni zmagi v četrtfinalu bržkone nato pomeril s prvim igralcem sveta Andyjem Murrayem ...

Že prvih dan dvobojev 3. kola je dal dva novinca v osmini finala turnirjev za veliki slam. Prvič sta se med 16 prebila Nemec Miša Zverev – njegov mlajši brat Aleksander se je ponoči meril z Rafaelom Nadalom –, ki je ugnal Maleka Jazirija, in Daniel Evans. Slednji je izločil Bernarda Tomića, za katerega še pred nekaj leti ni bil dovolj dober, da bi z njim treniral.