Federinka: hoja po robu, a vloga favorita ostaja

Zmaga na odprtem prvenstvu Avstralije je švicarskega teniškega igralca Stanislasa Wawrinko precej vrgla iz tira.

Objavljeno
07. april 2014 19.59
S. V., šport
S. V., šport

Ljubljana – Davisov pokal je minuli konec tedna spet potrdil sloves napetega in nepredvidljivega tekmovanja, ki ruši vsa siceršnja teniška razmerja. Najbolj je bilo to očitno v dvoboju med Švico in Kazahstanom, kjer sta bila 3. in 4. igralec sveta Stanislas Wawrinka in Roger Federer v velikih škripcih. A sta se rešila in Švica še naprej ostaja prva favoritinja za osvojitev naslova.

Potem ko je Wawrinka januarja z zmago na OP Avstralije uresničil otroške sanje, se je preusmeril k naslednjemu velikemu cilju, Davisovem pokalu, ki mu je izjemno predan in je tako kapetanu vedno na voljo za igranje. A Stanu po melbournskem uspehu ne gre vse po željah, ni se zgodilo prvič, da je velik uspeh igralca vrgel iz tira, in tako je tretji s svetovne lestvice skorajda zapravil švicarske možnosti za zmago v moštvenem tekmovanju. In te so na papirju zares izjemne, »Federinka«, kot je skupni vzdevek šampionske naveze, nista pač zgolj vrhunska posameznika, ampak tudi nekdanja olimpijska prvaka med dvojicami. »En cilj imam pred očmi že mnogo let, in to je zmaga v Davisovem pokalu,« odkrito pravi Wawrinka, ki pa bi bil minuli konec tedna kaj lahko glavni krivec za šokantni poraz proti Kazahstanu. Skorajda se je ponovila Astana 2010, ko je Švica – brez Federerja, a z Wawrinko – po porazu z 0:5 izpadla v I. evro-afriško skupino, torej na raven, na kateri je tudi Slovenija.

Avstralski zmagovalec je namreč najprej izgubil z Andrejem Golubovom, nato je bil povsem neprepoznaven tudi med dvojicami, v četrti partiji, po kateri bi bilo lahko za Švico že vsega konec, je proti Mihailu Kukuškinu izgubil uvodni niz … »Vem, da se boste posvetovali z vsemi športnimi psihologi o razlogih, zakaj sem izgubil z Golubovom,« je bil piker spričo razočaranj, za katera je poskrbel, a se nato vendarle toliko zbral, da je priigral Federerju odločilno partijo. »Tako zelo sem upal, da bom dobil priložnost v petem dvoboju. To se je uresničilo in presrečen sem, da sem bil kos pričakovanjem,« ni skrival navdušenja Federer, za katerega je to ena zadnjih priložnosti za osvojitev ene redkih lovorik, ki mu še manjkajo (prihodnje leto bo težje, saj bodo igralci izpolnjevali norme glede reprezentančnih nastopov za OI in bo manj odpovedi).

Švicarji so srečno prebrodili četrtfinalno oviro in ostajajo favoriti za veliko solatno posodo, tudi v boju za finale proti Italiji pa bodo gostitelji. Drugi polfinale bo v Franciji, kjer bodo gostovali dvakratni prvaki Čehi.

Danes bodo znani pari v boju za obstanek v svetovni skupini, v katerega se bodo septembra podale tudi takšne velesile, kot so Španija, Argentina, ZDA, prvaki 2010 Srbi, pa Avstralci. Iz I. evro-afriške bodo preskok poleg Izraela skušale narediti še Ukrajina, Slovaška in Hrvaška, pri kateri je z zmago nad Jerzyjem Janowiczem (in to na Poljskem) še posebej navdušil komaj 17-letni Borna Čorić.