Grožnja z bojkotom se sliši vse glasneje

Teniški igralci si želijo večje denarne sklade na največjih turnirjih.

Objavljeno
23. januar 2012 23.50
S. V., šport
S. V., šport
Tenis sodi med bolj priljubljene, glamurozne športne panoge, najboljši igralci med največje svetovne zvezdnike, tako po priljubljenosti kot po zaslužkih. A vendarle ni vse samo lepo, tudi v teniškem svetu že nekaj časa vre, beseda bojkot pa se pojavlja vedno pogosteje, še posebej od lanskega OP ZDA pa do letošnjega OP Avstralije.

Težave igralcev so stare - natrpan koledar, ki terja vedno več poškodb, in premajhne nagrade na turnirjih za veliki slam -, nova pa je enotnost. Že pred več kot desetletjem so nekateri opozarjali, da prirediteljem največjih štirih turnirjev pripade prevelik kos pogače, a so ti »nergači« ostali v manjšini, tokrat se je pred OZ opnom sestalo kar 140 igralcev. Glasovali so celo o tem, da bi turnir bojkotirali, in četudi je bilo menda podpornikov več kot dovolj, so se vendarle odločili, da tega ne storijo. Avstralski prireditelji, tudi če bi želeli, dan pred štartom pač ne bi mogli ničesar spremeniti, resnici na ljubo pa tudi prav zelo izdelanega načrta igralci (še) nimajo. »Ne zgodi se pogosto, da se zbere 140 igralcev na pogovoru. Mislim, da je bilo to zelo konstruktivno, enotnost pa zelo pozitivna,« je ocenil Andy Roddick, eden najglasnejših kritikov sistema, ki je prepričan, da bi morali dobiti igralci več moči, za kar pa so potrebne spremembe nekaterih osnov.

Igralci so ta čas najbolj glasni glede dobička na grand slamih in turnirjih, na katerih je nastop za najboljše obvezen. Resda je predvideno, da se bo na štirih najpomembnejših postajah do leta 2014 nagradni sklad povečal za 20 odstotkov, na sklepnem mastersu osmerice pa za 30, a akterji, ki skrbijo za velik priliv denarja, si želijo večji delež od prihodka. V njihove žepe gre namreč le približno 15 odstotkov (ob tem se največkrat pojavlja primerjava z igralci NBA, ki jim gre okoli 50 %), nagradni sklad letošnjega OP Avstralije je tako 26 milijonov avstralskih dolarjev (približno 20,5 milijona €). Ob tem so se igralci, zbrani na sestanku, tudi strinjali, da je delitev nepravična, saj gre večina najboljšim, ki seveda težav z denarjem nimajo, tisti, ki niso pri vrhu, pa bijejo boj za preživetje. Tako bosta melbournska zmagovalca v žep pospravila po 1,8 milijona €, finalista polovico te vsote, polfinale prinaša 346.000, četrtfinale 172.000, osmina finala 86.000, 3. kolo 43.000, 2. kolo 26.000 in 1. kolo 16.000, pri čemer je treba odšteti še plačilo davka. Igralce pa »žuli« denimo tudi Roland Garros, kjer so prireditelji uvedli dodatni igralni dan, s tem še povečali dobiček, a ga »pozabili« deliti.

Če so se igralci »usmilili« prirediteljev OP Avstralije zaradi časovne stiske, pa imajo vodilni pri zvezi teniških profesionalcev zdaj očitno na voljo dober mesec dni, da naredijo korak pri rešitvi težave. »Pri ATP bi morali ukrepati do Indian Wellsa,« je namreč naslednjo možnost stavke napovedal Nikolaj Davidenko, saj se bodo igralci spet sestali na prvem turnirju iz serije masters v sezoni.

Grožnja z bojkotom se je začela v tem rodu resneje omenjati na lanskem OP ZDA, in sicer tako zaradi letnega koledarja (vprašanje sicer je, kakšna bi bila tu najboljša rešitev) kot turnirskega sporeda. Američani imajo namreč takoimenovano super soboto, ko moški odigrajo dve partiji na tri dobljene nize v dveh dneh, kar je seveda izjemen napor, za nameček pa prirediteljem zadnja leta kot po pravilu nagaja dež.

A že pet dni po nedeljskem finalu čakajo igralce nastopi v Davisovem pokalu, lahko tudi na drugem koncu sveta ... Zato se povečuje število poškodb in tu je najglasnejši kritik Rafael Nadal (zagovarja tudi dveletno točkovanje za lestvico ATP in ne več enoleto), ki je zavoljo zadržanosti pri celotni problematiki v Melbournu napadel celo Rogerja Federerja, njun »prepir« pa je seveda požel izjemno zanimanje.

»Najlažje je reči, da o tem ne boš govoril in na ta način ostal pravi gentleman. A to ni pravi način. Že zdaj se bojim, da po koncu kariere ne bom mogel smučati in igrati nogometa, saj bo telo povsem uničeno. Mogoče bo Roger kariero končal kot rožica, a to le zaradi tega, ker ima izjemno telo, kakršnega nima skorajda nihče,« je bentil Nadal, a se kasneje opravičil za napad.

Mimogrede, podobno je Federerja ocenil tudi Davidenko, namreč da noče težav, ker je prijazen, zmaguje na turnirjih za veliki slam, je iz Švice in je popoln ... Švicarski as je nato le pojasnil, da podpira svoje kolege, a si ne želi uporabljati tako močne besede, kot je bojkot, predvsem pa je za drugačen, manj javen način reševanja težav, prav tako je bolj za razprave za zaprtimi vrati št. 1 Novak Đoković.