Hercogova tudi prek druge ovire

Slovenska teniška igralka je v kvalifikacijah Sydneyja s 6:1 in 7:5 odpravila tudi Tajvanko Su-Wei Hsieh.

Objavljeno
09. januar 2016 09.43
J. P., M. Ž.
J. P., M. Ž.

Sydney - Potem ko je najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog, ta čas 73. igralka sveta, sezono začela s porazom v Aucklandu, je te dni precej uspešnejša v kvalifikacijah turnirja z nagradnim skladom 753.000 ameriških dolarjev v Sydneyju. Potem ko je kot sedma nosilka uvodoma brez težav odpravila domačo povabljenko Olivio Rogowsko, je bila sinoči enako prepričljiva tudi v drugem dvoboju, v katerem je po zgolj 71 minutah s 6:1 in 7:5 snela skalp še 93. »loparju« sveta, predstavnici Tajvana Su-Wei Hsieh. S tem se ji je maščevala za lanski poraz v šestnajstini finala Tokia.

Hercogova je bila izjemno uspešna (kar 89-odstotno) v igri na svoj prvi začetni udarec, za nameček si je priigrala osem priložnosti za odvzem tekmičinega servisa, izkoristila je štiri (od tega tri že v uvodnem nizu), medtem ko Hsiehova edine ni. Na poti na glavni turnir zdaj 24-letnico iz Kamnice pri Mariboru čaka še ena tekmica iz elitne svetovne stoterice, dve leti mlajša Portoričanka Monica Puig, 92. na lestvici WTA. Oba dosedanja medsebojna dvoboja - leta 2013 in 2014 v Pekingu - je brez oddanega niza dobila Slovenka.

Stephensova od Hercogove do naslova

Hercogova je sicer sezono odprla s porazom na Novi Zelandiji, v uvodnem kolu Aucklanda (nagradni sklad 753.000 dolarjev) jo je namreč odpravila petopostavljena Američanka Sloane Stephens, ki se je sinoči dokopala do svoje druge lovorike na turnirjih WTA. Dvaindvajsetletna 30. igralka sveta je morala v enem dnevu sicer pod streho spraviti dva dvoboja, najprej je v zaradi dežja prekinjenem petkovem polfinalu s 6:2 in 7:6 (3) odpravila nekdanjo številko 1 ženskega tenisa, Danko Caroline Wozniacki, nato pa je imela v finalu še nekoliko lažje delo, saj je že po 77 minutah s 7:5 in 6:2 strla odpor nepostavljene Nemke Julie Görges in se tako veselila tretje zmage v četrtem medsebojnem obračunu. Američanka je sicer lani prvo turnirsko lovoriko vpisala v domačem Washingtonu.

Lahko delo za Radwansko

Še lažje finalno delo je imela prva nosilka turnirja z nagradnim skladom pol milijona dolarjev v kitajskem Shenzhenu, Poljakinja Agnieszka Radwanska, ki je po uri in četrt neizenačene igre s 6:3 in 6:2 odpravila nepostavljeno Američanko Alison Riske. Peta igralka s svetovne jakostne lestvice ni na celotnem turnirju oddala niti niza, leto mlajšo Riskejevo pa je pred tem v edinem medsebojnem dvoboju strla že lani v Indian Wellsu. Primazala je devet asov in izkoristila tri od sedmih priložnosti za brejk, Američanka pa dveh ni.

Azarenka do 18. naslova

Belorusinja Viktorija Azarenka si je na turnirju WTA v Brisbaneu priborila 18. karierno lovoriko, potem ko je v finalu nadigrala Nemko Angelique Kerber s 6:3 in 6:1.

Azarenka je za zmago potrebovala 73 minut, v katerih je petkrat odvzela servis nasprotnici, imela manj neizsiljenih napak (9:27) in zabeležila več winnerjev (27:25).


V finalu Brisbana Federer in Raonić

Znana pa sta finalista turnirja ATP z nagradnim skladom 404.780 dolarjev v Brisbanu, prvi nosilec Roger Federer se bo pomeril s četrtopostavljenim Milošem Raonićem. Švicar je potreboval natanko eno uro, da je s 6:1 in 6:4 strl odpor Avstrijca Dominica Thiema, predvsem z odličnim servisom, saj je bil kar 85-odstotno uspešen na svoj prvi začetni udarec, primazal pa tudi šest asov. Kanadčan je imel malce več dela s sedmim nosilcem, Avstralcem Bernardom Tomićem, in ga po uri in tri četrt izločil s 7:6 (5) in 7:6 (5). Nobeden od tekemcev, zanimivo, ni vpisal niti enega brejka. Federer in Raonić sta se doslej v medsebojnih dvobojih pomerila desetkrat, enkrat samkrat se je zmage veselil Kanadčan.