Hewitt ob slovesu bojevit kot vselej: sodnika označil za »idiota«

Lleyton Hewitt je po porazu v 2. kolu domačega grand slama v Melbournu končal svojo bogato teniško kariero.

Objavljeno
21. januar 2016 14.55
G. L.
G. L.

Melbourne - Bogate teniške kariere avstralskega šampiona Lleytona Hewitta je po današnjem 2. kolu OP Avstralije konec. Domačega ljubljenca občinstva je v teh nizih s 6:2, 6:4 in 6:4 zanesljivo odpravil Španec David Ferrer, četudi je njegov 34-letni nasprotnik, kot smo od njega vajeni, tudi danes prikazal nadvse borbeno predstavo.

Na trenutke morda celo nekoliko preveč, saj je Avstralec glavnega sodnika v določenem momentu označil za idiota, potem ko ga je ta opozoril zaradi kletvic, ki se jih je sveži upokojenec med dvobojem posluževal. Po zaključni točki Ferrerja je sledilo precej čustveno slovo Hewitta od svojih navijačev, ki so ga nagradili z gromkimi ovacijami, kakršne si je zaradi svojih dosežkov navsezadnje tudi zaslužil.

»Dal sem vse, kar sem lahko. Ničesar nisem pustil v slačilnici in to je nekaj, na kar bom vedno ponosen. V karieri sem vedno dal 100 odstotkov. Rad sem prihajal na igrišče in tekmoval,« je po slovesu v družbi žene in svojih treh otrok povedal Avstralec.

Za seboj ima izjemno kariero. Prvič je nase opozoril že leta 1997, ko se je kot 15-letnik kvalificiral na glavni del uvodnega grand slama sezone v Melbournu. S tem je postal najmlajši tenisač, ki mu je uspelo kaj takega. Svojo prvo turnirsko zmago je dosegel leto dni kasneje, ko je bil najboljši na še enem domačem turnirju v Adelaidu, ko je v polfinalu izločil kar slovitega Andreja Agassija.

Leta 2001 je pri 20 letih in osmih mesecih zrušil rekord s skoraj 70-letno brado, saj je postal najmlajši igralec na vrhu teniške lestvice ATP. Pred njim si je rekord kar 69 let lastil Američan Ellsworth Vines, ki je teniški olimp dosegel pri 21 letih.

V isti sezoni je Hewitt osvojil tudi svoj uvodni turnir za grand slam, ko je v finalu OP ZDA s 7:6 (4), 6:1, 6:1 povozil slovitega Peta Samprasa. Leto kasneje mu je v Londonu po finalni zmagi nad Argentincem Davidom Nalbandianom uspelo osvojiti že prestižni Wimbledon.

Avstralec je v svoji karieri zbral kar 30 turnirskih zmag, s svojo reprezentanco pa je dvakrat zmagal v Davisovem pokalu (1999 in 2003). V njej se mu od marca naprej že obeta kapetanski trak.

.