Hit lanske sezone priložnost za Hercogovo

Najboljša slovenska teniška igralka danes v 2. kolu OP ZDA proti 25. s svetovne lestvice, Eugenie Bouchard.

Objavljeno
01. september 2015 23.33
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

New York – Polona Hercog je letos tako na OP Avstralije kot na Roland Garrosu iz rok izpustila lepo priložnost, da se šele drugič v karieri prebije v 3. kolo turnirja za veliki slam. Tudi na OP ZDA bo danes v 2. kolu pred zanimivim izzivom, saj se bo pomerila s 25. nosilko, Eugenie Bouchard, »hitom« lanske sezone, ki pa je letos v hudi krizi.

Prvi dan OP ZDA, ko je v zgornjem delu turnirske razpredelnice izpadlo kar sedem nosilk, je svoj lonček k na papirju nepričakovanim rezultatom pristavila tudi najboljša slovenska igralka. A njena zmaga proti 35. igralki sveta Zarini Dijas ni ravno presenetljiva, četudi je Hercogova kar precej za njo v svetovnem zaporedju – na 64. mestu. Kazahstanka namreč vse od Wimbledona, kjer jo je v osmini finala ugnala Marija Šarapova, ni dobila dvoboja, na drugi strani Štajerka ravno odtlej kaže svoje najboljše letošnje igre, njena najodmevnejša zmaga pa je prišla na močnem turnirju v Torontu, kjer je ugnala Jekaterino Makarovo.

Proti Dijasovi je začela s takojšnjim breakom in na nek način se vse odtlej ni ozirala nazaj, vsaj v prvem nizu ne, v katerem je imela z odličnim servisom razplet pod popolnim nadzorom. Podoben scenarij se je napovedoval tudi v drugem nizu (2:0), a si je Slovenka pot do 2. kola nekoliko zapletla, vseeno pa se je še tretjič letos in tretjič skupno na OP ZDA prebila med 64 – 6:2, 7:5. »Prvi niz sem dobro začela in dobro končala, drugega prav tako dobro začela, zmaga bi bila lahko tudi lažja, namesto da sem se morala na koncu pošteno potruditi. S servisom sem najbolj zadovoljna, dal mi je potrebno samozavest, da sem potem lahko več tvegala na tekmičin začetni udarec,« je bila zadovoljna Hercogova, ki pa se je ob tem vendarle zavedala, da bi bilo veliko bolje, če bi izkoristila priložnost za še hitrejšo zmago.

Hercogova bo danes pred zanimivo preizkušnjo, saj se bo pomerila z Eugenie Bouchard. Letos je imela v Melbournu lepo priložnost, da se prebije med 32, ko je v 2. kolu igrala z Lucie Hradecko, tedaj 142. na svetu, v Parizu prav tako, saj ji je na nasprotni strani stala Jelena Vesnina (82). Nobene ni izkoristila, bo tokratno? Bouchardova je resda 25. na svetu, a potem ko je lani na enem grand slamu igrala v finalu, na dveh v polfinalu ter na OP ZDA v osmini finala ter prišla vse do 5. mesta na svetu, je letos slika povsem drugačna, predvsem po OP Avstralije (četrtfinale). V New York je prišla z nič kaj spodbudno popotnico, saj je v 17 dvobojih doživela 14 porazov, zato ji je tik pred turnirjem na pomoč priskočil tudi Jimmy Connors, ki pa naj ne bi postal njen novi trener. »Bouchardova letos res nima uspešne sezone, lani pa je igrala dobro,« pravi Hercogova, medtem ko se 21-letna Kanadčanka bodri, da je že bila na visoki ravni in v sklepnih fazah turnirjev za veliki slam, zato je prepričana, da lahko to ponovi. Štajerka je na drugi strani prepričana, da pri 24 letih še zdaleč ni zamudila vlaka, četudi doslej ni unovčila svojega talenta, in današnja priložnost se zdi kot nalašč za dokazovanje tega.