Inkubator za inovacije

Odprto prvenstvo ZDA: med teniškimi mladinci poskusno merjenje časa med točkami.

Objavljeno
08. september 2016 02.15
SPO-TEN-GSE-2016-US-OPEN---DAY-7
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Rafaela Nadala in Novaka Đokovića ob tem, da sodita med najboljše teniške igralce v zgodovini, druži še ena zelo očitna lastnost. Oba si med posameznimi točkami jemljeta veliko časa za predah, več, kot ga dovoljujejo pravila. Na OP ZDA zdaj v mladinski konkurenci preizkušajo uradno merjenje čas od konca točke do servisa.

Na turnirjih za veliki slam in WTA imajo igralci na voljo 20 sekund med točkama, na ATP pa 25, a nekateri igralci se tega zelo očitno ne držijo. Đoković in Nadal prednjačita, o kazni za kršenje pravila pa se mora nato odločiti glavni sodnik. Tako Srb kot Španec sicer velikokrat dobita opozorilo – ob katerem več niti ne trzneta –, to pa je tudi vse. Ob nadaljnjih kršitvah sodniki takšnima zvezdnikoma pač pogledajo skozi prste, namesto da bi sledile kazni v obliki odvzema prvega servisa. Se bi lahko to v prihodnje spremenilo?

Pred dvema letoma ustanovljena ekshibicijska liga v Aziji denimo že uporablja uro, ki odšteva čas med točkama, na OP ZDA zdaj to novost, z urama na semaforjih rezultatov, preizkušajo v mladinski konkurenci. Tu je bila novost dobro sprejeta, je pa res, da igralci vedo, da gre zgolj za eksperiment in da ne bodo kaznovani ob prekoračitvi časa. Ta se začne odštevati, ko sodnik vpiše rezultat in lahko torej ob kakšni »nori« točki tudi počaka, da se navdušenje gledalcev poleže in se lahko igralec v miru pripravi na servis. »Ne spreminjamo pravil, ampak zgolj preizkušamo novo tehnologijo, želimo tudi, da se sodniki navadijo nanjo. Takšne turnirje lahko izkoristimo kot inkubatorje za inovacije,« je pojasnila Stacey Allaster, ena od vodilnih v ameriški teniški zvezi, v kateri so prepričani, da je to pozitivno za razvoj panoge, ki naj bi se tudi s tem še bolj približala gledalcem.

Med profesionalci je bilo debat o tem že precej, mnenja pa so seveda deljena. Tisti, ki so žrtev določenih navad, močno nasprotujejo, Roger Federer, znan po hitri igri, to podpira. Američani so sicer znani po tem, da radi preizkušajo novosti, nenazadnje imajo edini od velikih slamov v odločilnem nizu podaljšano igro, med prvimi so uvedli sokolje oko, neuspešno pa so poskušali z intervjuji sredi dvobojev, prav tako da se ob dotiku mreže servis ne ponavlja itn. Zdaj upajo, da bodo štoparico na OP ZDA uvedli v treh letih, ali jim bo to uspelo, pa bo pokazal – čas.