Ivanovićeva ostaja po poroki brez zmage

Padec srbske teniške igralke Ane Ivanović se nadaljuje, Novak Đoković na začetku neprepričljiv.

Objavljeno
31. avgust 2016 01.50
Saša Verčič
Saša Verčič

New York – Veliko vprašanj je pospremilo branilca naslova Novaka Đokovića na OP ZDA, po dvoboju 1. kola se zdi, da se je izpostavilo še kakšno novo. Enako velja tudi za njegovo rojakinjo Ano Ivanović, ki se je že poslovila od turnirja, ob njenem nizu porazov bi se lahko vprašali, koliko časa bo še vztrajala.

Novak Đoković, ki se je v zadnjem obdobju spopadal s takšnimi in drugačnimi težavami, na svojih zadnjih dveh turnirjih v 1. kolu nikakor ni imel lahkega žreba. Na olimpijskih igrah je bil tekmec Juan Martin del Potro, ki je za nastop dobil povabilo, v New Yorku Jerzy Janowicz, ki je za vstop v glavni žreb uporabil »zamrznjeno« uvrstitev. Zaradi niza poškodb je namreč Poljak ta čas šele na 247. mestu, vendar kot nekdaj že 14. igralec sveta velja za zelo nevarnega nasprotnika.

Ne sicer toliko kot del Potro (142.), saj ni Argentincu enakovreden ne teniško ne mentalno, pa vendarle. Izgubljeni niz Đokovića to potrjuje, Srb ponavadi v prvih kolih turnirjev za veliki slam šteje izgubljene igre, ne nizov. Zadnjega je tako oddal pred natanko šestimi leti prav v New Yorku rojaku Viktorju Troickemu. Poljak je imel ob osvojenem drugem nizu še nekaj priložnosti, a jih ni znal izkoristiti, Đoković je zmagal s 6:3, 5:7, 6:2, 6:1, dodatna vprašanja o njegovi telesni pripravljenosti pa je sprožila njegova zahteva po zdravniški pomoči (desna roka) že sredi uvodnega niza.

»Šlo je zgolj za preventivo. Vse je v redu. Vsak dan nam pač prinaša izzive, ki jih moramo sprejeti in se z njimi soočiti. Navsezadnje sem marsikaj prestal v zadnjem času, zato sem vesel, da sem zmagal,« je ocenil Đoković, dobro zavedajoč se, da je na takšni ravni, kot je bil on, težko igrati iz leta v leto in se ob tem vedno počutiti stoodstotno. Po Janowiczu pa Noleta čaka tudi v 2. kolu zanimiva preizkušnja, namreč dvoboj z Jirijem Veselyjem, ki mu je letos v Monte Carlu prizadejal sploh prvi poraz v sezoni. A to je bilo na pesku, v dvoboju na dva dobljena niza …

Še veliko hujše čase kot Đoković pa preživlja Ivanovićeva. Odkar se je poročila z Bastianom Schweinsteigerjem, še ni dobila dvoboja, tudi med pripravami na ta dogodek ji ni šlo in tako je včeraj doživela že peti poraz v nizu. Izgubljala pa je tudi proti takšnim igralkam, kot sta Jekaterina Aleksandrova (223. na WTA; 1. kolo Wimbledona) in Donna Vekić (121.; 1. kolo Cincinnatija), tokrat je bila v dveh nizih boljša 89. iz svetovnega zaporedja Denisa Allertova.

Igralka, ki je pred osmimi leti v New York pripotovala kot prva na svetu, se od OP ZDA še drugič zapored poslavlja po 1. kolu, v tej sezoni nima omembe vrednega dosežka, ob takem nadaljevanju se bo na svetovni lestvici približala že robu petdeseterice. »Ne, ne razmišljam o upokojitvi. Vso kariero sem se borila z različnimi preglavicami, tu je pač še ena. Še vedno verjamem, da se lahko vrnem na vrh, je pa seveda težko, ker vlagam toliko truda, ki se ne povrne. Priti moram do bistva težave, vem pa, da pot vrnitve ne bo lahka, to je proces,« zatrjuje, da bo vztrajala še naprej, Ivanovićeva.

Ob Srbkinji, ki je bila št. 29 turnirja, se je že v 1. kolu poslovilo še kar nekaj nižje postavljenih nosilk, med njimi tudi Monica Puig, olimpijska prvakinja. Potem ko je Portoriku prinesla prvo zlato olimpijsko kolajno sploh, so se pričakovanja in pritisk povečali, na novem teritoriju pa se še ni povsem znašla.