Izjemni Đoković za konec povsem nadigral Nadala

Finale mastersa ni upravičil pričakovanj. Srbu tretji naslov, Španec še naprej ostaja brez lovorike na turnirju osmerice.

Objavljeno
11. november 2013 22.47
Posodobljeno
12. november 2013 06.30
S. V., šport
S. V., šport

London – Rafael Nadal si je na turnirju najboljše osmerice zagotovil končno 1. mesto na lestvici ATP za leto 2013, lovorika v Londonu pa je vendarle pripadla njegovemu največjemu tekmecu Novaku Đokoviću. Srb je še drugič v dveh letih masters osvojil brez izgubljenega dvoboja, v velikem finalu pa Španca ugnal s kar 6:3, 6:4.

Še preden sta Nadal in Đoković zakorakala na igrišče v areni O2, so se na dvoboj lepili presežniki, ki jim je bilo skupno, da bo to bitka vseh bitk in ravno pravšnji konec sezone, ki sta jo daleč najbolj zaznamovala prav ta dva igralca (osvojila sta tri turnirje za veliki slam in kar osem od devetih turnirjev iz serije masters). Napetost se je vse do večera še toliko bolj stopnjevala, ker se za razliko od njunega zadnjega velikega obračuna v finalu OP ZDA (za tem sta se sicer pomerila še v Pekingu), pred katerim je bil Rafa favorit, tako rekoč nihče od nevtralnih teniških spremljevalcev ni želel odločno postaviti na eno ali drugo stran. Vsem pa je bilo jasno, da bo to dvoboj dveh vrhunsko motiviranih igralcev, ki sta se v finale prebila brez izgubljenega dvoboja, na posebej lahek način pa dobila polfinalni partiji. Potem ko je Nole prav na tem turnirju ostal brez možnosti, da leto konča na 1. mestu lestvice ATP, je bila želja, da užene prvega igralca sveta še toliko večja, njegova samozavest, da lahko ubrani naslov, pa izjemna, saj je dobil zadnjih 21 dvobojev. Nadalu na drugi strani v izjemni zbirki bolj ali manj manjka le še ta lovorika in glede na dolgo zgodovino zdravstvenih težav se ob vsaki veliki priložnosti zaveda, da je morda tudi zadnja …

Partija, ki je na tribune privabila številna znana imena, pa velikih pričakovanj na koncu še zdaleč ni upravičila. »Krivec« za to je bil Nadal, ki zares ni imel svojega večera, dvoboj je spominjal na tiste iz sezone 2011, ko Španec nikakor ni znal razrešiti Srbove uganke. Đoković je namreč odlično začel, finala se je vsekakor lotil z veliko boljšo miselnostjo od tekmeca, od samega začetka je bil bolj napadalen, odločen, njegove žogice so bile daljše, za Nadala pa je veljalo ravno nasprotno. Nepričakovano slaba igra, njegovi udarci so bili premalo močni, žogice so letele preveč na sredino igrišča, bil je povsem nenevaren. In tako je izgubil že kar uvodno igro na svoj servis, 8:2 v točkah za Đokovićevih 2:0 pa je bila dobra napoved nadaljevanja. Resda se je Nadal z nizom tekmečevih napak vrnil na 3:3 in v tem delu dvoboja, ko se je Rafa najbolj razživel, pristopil bolj odločno, so gledalci videli tudi daleč najboljši tenis, z nekaj neverjetnimi točkami. Prav posebno mesto pa si bo zaslužila Srbova za drugi break in vodstvo s 5:3, ko je še enkrat potrdil, da je mojster obrambe in je iz na videz izgubljenega položaja z lobom premagal Nadala pri mreži.

A za takšen dvoboj je bilo vrhunskih potez vendarle manj od pričakovanj, Rafa pa si je privoščil nerazumljivo in nepričakovano veliko napak. Kar štiri dvojne – in to nikakor ne nedolžne, ampak za pomembne točke – in številne neizsiljene s forehandom je bilo preveč za kolikor toliko enakovreden boj z Đokovićem, ki z izjemo pete igre uvodnega niza ni imel slabih trenutkov. Nadalov servis pa je bil v nenehni nevarnosti in ob 11 žogicah za break jo je le s tremi še dobro odnesel, na koncu pa je bila na veliko razočaranje teniškega spektakla željnih gledalcev to zelo zelo rutinska zmaga drugega igralca sveta, ki je za tretjo lovoriko na mastersu (Šanghaj 2008 in London 2012) izkoristil tretjo zaključno žogico.

»Čestitam super igralcu za izjemno predstavo. Novak je bil danes veliko boljši od mene,« je priznal Nadal po v drugem porazu v finalu mastersa, pri tem pa seveda ni pozabil omeniti poškodbe, ki mu je lani preprečila nastop in po kateri se je letos sanjsko vrnil. »Tu in na tak način je idealno končati sezono, bi pa ob tem čestital Rafi za odlično sezono in zasluženo št. 1,« pa je zadovoljno priznal Đoković, potem ko je razmerje v zmagah in porazih proti Nadalu znižal na 17:22. A za Srba sezone s tem še ni konec, od petka do nedelje ga namreč čaka še finale Davisovega pokala.

Turnir dvojic sta David Marrero ter Fernando Verdasco, ki sta v finalu s 7:5, 6:7 (3:7), 1:0 (7) ugnala Boba in Mika Bryana.