Izkoristil nevsakdanji položaj

Tenis: Dimitrov pred OP ZDA do prve lovorike iz serije masters.

Objavljeno
22. avgust 2017 13.50
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Garbiñe Muguruza in Grigor Dimitrov sta zmagovalca zadnjega velikega teniškega turnirja pred OP ZDA, Cincinnatija, ki pri moških šteje v serijo masters, pri ženskah pa v premier 5. Potem ko je pri ženskah vedno ob odsotnosti Serene Williams položaj pred velikimi slami povsem nepredvidljiv, je dogajanje pred in v Ohiu pokazalo, da bo tokrat tako tudi pri moških.

Wimbledonska zmagovalka Garbiñe Muguruza je z zmago v Cincinnatiju potrdila, da bo v New Yorku med glavnimi favoritinjami, posebej ker je na največjih turnirjih najboljša. Do nedelje je imela tako v svoji zbirki dva naslova za veliki slam in dva z ostalih turnirjev … A tudi Muguruza se v preteklosti ni mogla pohvaliti s stanovitnostjo, tako da bo tudi na zadnjem turnirju za veliki slam v sezoni – na katerem najverjetneje ne bo nastopila Viktorija Azarenka, ki se je razšla z očetom svojega osem mesecev starega otroka in se zdaj bori za skrbništvo nad sinom, ki ne sme zapustiti Kalifornije – lahko vsak in hkrati tudi noben rezultat presenečenje.

A v zadnjem času so se stvari močno zasukale tudi pri moških, pri katerih v Cincinnatiju celo prvič po Parizu 2012 v polfinalu turnirja iz serije masters ni bilo nobenega člana velike četverice, pri čemer je bilo tedaj dogajanje v Bercyju še tik pred sklepnim turnirjem osmerice in je zavoljo tega precej trpelo. Ta čas je že jasno, da so sezono zaradi poškodb od članov svetovne deseterice končali Stan Wawrinka, Novak Đoković in Kei Nišikori, zaradi zdravstvenih težav so turnir v Cincinnatiju preskočili tudi Andy Murray, Roger Federer, Marin Čilić in Miloš Raonić, a od četverice še nihče ni odpovedal OP ZDA. Murray je na štadionu Arthur Ashe že treniral kot prvi letos. Vse odsotnosti in dejstvo, da Rafael Nadal, ki se je včeraj po dobrih treh letih vrnil na vrh lestvice ATP, ni več tako prepričljiv, kot je bil do Roland Garrosa (odtlej porazi proti Gillesu Müllerju, Denisu Šapovalovu in Nicku Kyrgiosu), je najbolje izkoristil Grigor Dimitrov.

Četudi so mu nekoč nadeli vzdevek »baby Fed«, ni tega nikdar upravičil, zmaga v Ohiu pa mu je pri 26 letih prinesla prvi naslov iz serije masters. Finale s Kyrgiosom (6:3, 7:5) bi lahko v prihodnosti gotovo spremljali večkrat, Bolgar in Avstralec, ki ima pogosto težave z motivacijo in posledično neprimernim vedenje, bosta vsekakor med imeni, na katere bo treba biti pozoren, tudi v Flushing Meadowsu. Posebej na Dimitrova, ki se je letos že izkazal na začetku sezone (zmagi v Brisbanu in Sofiji, zelo tesen poraz v polfinalu OP Avstralije proti Nadalu), a mu je sapa tudi kaj hitro pošla, finiš sezone očitno spet prinaša zasuk. »To vsekakor pomeni veliko pozitivnih občutkov tik pred OP ZDA, a najpomembnejše zdaj je, da ostanem trdno na tleh, še naprej delam po ustaljenih vzorcih, verjamem vase in se kar najbolje pripravim za dvoboje v New Yorku,« je dejal Dimitrov, ki na celotnem turnirju ni izgubil niti enega niza – nazadnje je to na turnirju iz serije masters uspelo Novaku Đokoviću leta 2007 v Miamiju –, na svoj servis pa od 53 iger oddal zgolj eno. Želja, da bi takšne predstave ponovil na OP ZDA, je toliko večja, ker se zdi ta čas verjetnost, da moški tenis dobi novega zmagovalca turnirjev za veliki slam, zelo velika …