Izkušnja, ki si jo bo zapomnil za vedno

Teniški igralec Grigor Dimitrov je v svojem prvem nastopu na mastersu ugnal Thiema. Danes Federer in Zverev.

Objavljeno
14. november 2017 01.47
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Glede na to, da je Grigor Dimitrov član širšega svetovnega teniškega vrha že kar nekaj časa – leta 2014 je zaigral v polfinalu Wimbledona –, je kar nenavadno, da je letos prvič udeleženec mastersa osmerice. V svojem prvem nastopu je v zelo izenačenem dvoboju s 6:3, 5:7, 7:5 ugnal Dominica Thiema, ki ima s tovrstnimi turnirji le malce več izkušenj.

Dimitrova je nekoč krasil zelo laskav vzdevek Baby Fed, a ga ni upravičil. Potem ko mu je v sezoni 2014 uspel preboj na najvišji ravni z wimbledonskim polfinalom, sta sledili dve slabši leti in tako si je mesto na zboru elite prvič priigral šele letos, ko šteje že 26 pomladi. Masters je bil njegov veliki cilj kar nekaj časa, a se mu je vztrajno izmikal, letos pa bi lahko ob spletu okoliščin in odsotnosti številnih zvezdnikov prišel zelo daleč.

»Ne morem skriti nasmeha. Zame je to uresničenje sanj. V preteklosti sem enkrat nastop že zgrešil le za eno mesto. Masters je vedno bil moj cilj in je lepa nagrada za vloženo delo. To ni velika stvar le zame, ampak za celotno Bolgarijo. Veseli me, da lahko pokažem, da je vse mogoče. Meje je možno premikati, ne glede na to, od kod prihajaš, vse je odvisno le od posameznika, vse je v njegovih rokah. Kolikor vložiš, toliko tudi dobiš,« pomembnost turnirja izpostavlja prvi Bolgar na sklepnem turnirju, za katerim je letos najboljša sezona, v kateri je osvojil tri lovorike, svojo prvo iz serije masters (Cincinnati), prvič po Wimbledonu pa se je na OP Avstralije na turnirjih za veliki slam prebil v polfinale.

Zmaga za veliki slam je njegov dolgoročni cilj, kratkoročno pa želi kar najbolje nastopiti v Londonu. Igralca, ki se oba ponašata z odličnim enoročnim backhandom, sta včeraj v uvodni tekmi skupine, poimenovane po Petu Samprasu, prikazala zelo izenačen dvoboj, glede na trdo podlago pa je bilo jasno, da je Dimitrov v manjši prednosti. Na pesku bi bilo gotovo drugače, na njem se Thiem odlično znajde, ne nazadnje je letos na oranžni podlagi ugnal tako Rafaela Nadala kot Novaka Đokovića, na trdi podlagi v dvorani je stanje precej drugačno. Dimitrov je to v prvem nizu precej zanesljivo unovčil, drugega nato izgubil, v tretjem pa spet prevzel nadzor, pri čemer se mu servis ob vodstvu s 5:4 ni posrečil, živci so bili preveč napeti. Ko se mu je pri 6:5 ponudila še ena priložnost, pa je ni več zapravil.

»Zame je bila to ena tistih izkušenj, ki si jo bom zapomnil za vse življenje in ki jo bom vedno cenil. Vedno sem si želel biti med najboljšimi igralci sveta, zmaga v prvem dvoboju pa je seveda tudi lepa spodbuda,« je bil zadovoljen Dimitrov, ta čas šesti igralec sveta, do konca turnirja pa bi lahko pridobil še nekaj mest. V nadaljevanju predtekmovalnega dela Dimitrova in Thiema čakata še dvoboja z Nadalom in Davidom Goffinom, ki sta se včeraj merila v večerni partiji.

Danes spet prihaja na vrsto skupina Boris Becker, v kateri se bosta popoldne pomerila Marin Čilić in Jack Sock, zvečer pa zmagovalca uvodnih dvobojev Roger Federer in Aleksander Zverev. Slednji se je v nedeljo precej mučil s Čilićem (6:4, 3:6, 6:4), vseeno pa naj bi bil švicarsko-nemški obračun posladek predtekmovalnega dela, saj gre za 2. in 3. igralca sveta.