Jennifer Capriati v teniškem hramu slavnih

Ameriška teniška igralka, ki je kariero končala leta 2004, je osvojila tri turnirje za grand slam in zbrala 14 turnirskih zmag.

Objavljeno
14. april 2012 14.41
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Providence - Nekdanja številka ena ženskega tenisa Jennifer Capriati bo dobila svoje mesto v teniškem hramu slavnih v Newportu. Šestintridesetletna Capriatijeva se bo pridružila nekdanji številki ena moškega tenisa Brazilcu Gustavu Kuertenu in španski legendi Manuelu Orantesu, ki sta tudi med letošnjimi izbranci elitne druščine.

Šestintridesetletna Američanka je v tekmovalni karieri, ki jo je končala leta 2004, osvojila tri turnirje za grand slam. Dvakrat je bila najboljša na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije (2001, 2002), enkrat pa je zmagala na igriščih Roland Garrosa v Franciji (2001). Po zmagah v Melbournu in Parizu je prevzela tudi mesto vodilne v ženski teniški karavani. V karieri je vknjižila 430 zmag in doživela 176 porazov, zbrala pa je skupno 14 turnirskih zmag, piše STA.

Pri vsega 14 letih je osvojila prvi turnir v karieri, ko je v San Juanu ugnala rojakinjo Zino Garrison. Dve leti pozneje je v finalu olimpijskih iger v Barceloni ugnala branilko naslova Nemko Steffi Graf za olimpijsko zlato kolajno. Nato je šlo zaradi njenega vedenja in težav z zlorabo mamil in zdravil navzdol, a se je vrnila leta 1996 in nato postopoma dosegala vse boljše rezultate.

Mednarodni teniški hram slavnih je neprofitna teniška organizacija in muzej, odprt pa je od leta 1955 v mestu Newport v najmanjši ameriški zvezni državi Rhode Island. Tega leta so v hram slavnih sprejeli prvih šest igralcev, od tedaj pa vsako leto sprejmejo nove. Lani se je denimo elitni teniški druščini pridružil Andre Agassi. Vključno z letom 2011 je bilo v hram sprejetih 219 tenisačev iz 19 držav. Slovesnost ob sprejemu novih stanovalcev v hramu bo 14. julija.