Johanna Konta je Simoni Halep uničila dvojne sanje

Karolina Pliškova nova številka 1 ženskega tenisa, v polfinalu tudi Magdalena Rybarikova, ki je bila še aprila zunaj 400 na lestvici WTA.

Objavljeno
12. julij 2017 00.47
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Četudi je že slab teden dni, odkar je Karolina Pliškova izpadla v Wimbledonu, je bila Čehinja na nek način včeraj velika zmagovalka. Po dvoboju med Johanno Konta in Simono Halep je namreč postalo jasno, da bo v ponedeljek nova št. 1 ženskega tenisa, saj Romunka spet ni izkoristila priložnosti, da se zavihti na vrh. Tega ji je zagotavljal polfinale, a je bila Konta v četrtfinalu za las boljša.     

Simono Halep teniški prestol gotovo že preganja v nočnih morah, saj se ji priložnosti ponujajo, a jih nikakor ne zna zgrabiti. V finalu Roland Garrosa, kjer bi ji lovorika prinesla tudi št. 1, je proti Jeleni Ostapenko vodila z 1:0 v nizih in 3:0 v drugem, imela priložnost za 4:0, a na koncu vseeno izgubila. Potem je imela možnost tudi v Eastbournu, zdaj še na Wimbledonu, kjer je po porazu Angelique Kerber v osmini finala postalo jasno, da Halepova potrebuje uvrstitev v polfinale, da se zavihti na vrh. Romunka je četrtfinale začela dobro, v drugem nizu se je že spogledovala z zmago, ko je imela v podaljšani igri ob vodstvu s 5:4 na voljo dva servisa, a se je borbena Konta vrnila, zelo kakovosten dvoboj pa v tretjem odločila z enim samim breakom ter tako postala prva britanska polfinalistka po 39 letih. »Vse skupaj se zdaj zdi nekoliko nadrealistično. Vedela sem, da mi Simona ne bo veliko podarila, da si bom morala sama ustvariti priložnosti in k sreči sem te nato tudi izkoristila,« je ocenila Konta, ki je tako Halepovi uničila tudi sanje o prvem naslovu za veliki slam.

V polfinalu se bo pomerila z Venus Williams, ki je včeraj odigrala jubilejni 100. dvoboj na Wimbledonu in se v svojem dvajsetem nastopu desetič prebila v polfinale, v katerem je izgubila le enkrat, osemkrat je napredovala v finale in naslov petkrat osvojila. Američanki je v zadnjih dneh na londonski travi uspel svojevrsten »hat-trick«, saj je v treh zaporednih dvobojih premagala igralke, rojene leta 1997, torej istega leta, ko je sama debitirala v Wimbledonu. Najprej je v 3. kolu ugnala Naomi Osaka, ki se je rodila oktobra 1997, nato Ano Konjuh (december), v četrtfinalu pa še Jeleno Ostapenko, ki je bila ob Američankini premieri na travnatem slamu stara le 15 dni … »Obožujem tenis, ni druge razlage. Zato vanj vlagam toliko časa in naporov. Dokler lahko, pač daješ vse od sebe, se trudiš po najboljših močeh. To je prelepa igra, ki mi je dala zares veliko. Poleg tega pa imam tudi zelo rada izzive, nenehen pritisk, četudi se z njim ni lahko spopadati. Všeč mi je tudi, da do zadnjega dne napreduješ, če želiš ostati v igri, moraš biti vsak dan boljši,« je najstarejša wimbledonska polfinalistka (37) po Martini Navratilovi 1994 dejala o tem, zakaj vztraja.

Vztrajnost jo je letos že popeljala do finala OP Avstralije, v katerem jo je ugnala noseča sestra Serena, tokrat torej vsaj do polfinala, potem ko je odbila vse napade pariške zmagovalke Ostapenkove. Ta je z izjemno agresivno igro prišla do naslova na Roland Garrosu, odlično ji je šlo tudi v Wimbledonu, seveda pa s tenisom moči Venus velikih težav nima in je Latvijko izločila v dveh nizih.

Če je favoritinjo prvega polfinalnega para težko določiti, pa v drugem ni nikakršnega dvoma. Pomerili se bosta namreč Garbiñe Muguruza in Magdalena Rybarikova. Prva je prav v Wimbledonu pred dvema letoma s finalom prvič resno opozorila nase, po zmagi nad ta čas še prvo igralko sveta Kerberjevo je v četrtfinalu navdušila še proti prekaljeni Rusinji Svetlani Kuznjecovi. Njena jutrišnja tekmica pa bo veliko presenečenje letošnjega Wimbledona Magdalena Rybarikova. Slovakinja se v tej sezoni vrača po sedemmesečnem prisilnem premoru zaradi operacij levega zapestja in desnega kolena, aprila je bila 428. na svetovni lestvici, zdaj si je z zanesljivo zmago nad Coco Vandeweghe zagotovila vsaj 33. mesto. Dvoboj sta delno odigrali na igrišču št. 1, delno zaradi dežja na osrednjem, Slovakinja pa se je do polfinala prebila, potem ko je doslej v desetih nastopih v glavnem žrebu dobila zgolj dva dvoboja … »Pred začetkom turnirja si nikakor nisem mislila, da bom v polfinalu. Za mano je res težko obdobje, a zdaj je vse poplačano,« se je smejalo Rybarikovi.

Danes so na sporedu moški četrtfinali, zadnji pa se je osmerici pričakovano pridružil Novak Đoković, ki v »zaostalem« dvoboju osmine finala z Adrianom Mannarinojem ni imel težkega dela. Pari so: Murray – Querrey, Federer – Raonić, Čilić – Müller, Berdych – Đoković.