Kaj ste vi počeli pri petnajstih letih?

Ukrajinska teniška igralka Marta Kostjuk je sredi najstniškega obdobja v 2. kolu OP Avstralije.

Objavljeno
16. januar 2018 01.47
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Že prvi dan turnirja OP Avstralije v Melbournu je bilo precej nepričakovanih dogodkov, zato nihče ne more trditi, kako so prve tekme zgolj nujno zlo pred zaključnimi boji. Pri ženskah so se poslovile nekatere favoritinje, predvsem pa so imeli zelo slab dan ameriški predstavniki.

Kar dvanajst ameriških tekmovalcev se od prvega letošnjega turnirja za veliki slam poslavlja že po prvem kolu. Med njimi so tudi lanska finalistka Venus Williams, polfinalistka CoCo Vandeweghe in zmagovalka zadnjega lanskega turnirja velike četverice v New Yorku Sloane Stephens. Prav tako so kratko potegnili Jack Sock, John Isner, CiCi Bellis, Jennifer Brady, Sofia Kenin, Alison Riske, Taylor Townsend, Irina Falconi in Kevin King, a ameriški bazen je vseeno tako globok, da so trije tudi napredovali – Nicole Gibbs, Ryan Harrison in Mackenzie McDonald.

Junakinja dneva je vseeno postala Ukrajinka Marta Kostjuk, kajti pri zgolj petnajstih letih se je uspela prebiti v drugo kolo turnirja za veliki slam. Za seboj ima kar deset zaporednih zmag v Melbournu. Najprej jih je šest zbrala lani na pohodu do mladinskega naslova, še trikrat je slavila v letošnjih kvalifikacijah, za piko na i pa je navdušila še v prvem kolu glavnega turnirja. Kljub rosnim letom je 25. nosilko Shuai Peng ugnala v zgolj 57 minutah (6:2 in 6:2) in postala najmlajša zmagovalka vsaj ene tekme v glavnem žrebu Melbourna po Martini Hingis leta 1996.

V slogu prave teniške veteranke je Kostjukova prišla na novinarsko konferenco in profesionalno odgovorila na vsa vprašanja. »Dobro sem vedela, kako moram igrati in prav vse mi je uspelo,« je povedala mlada Ukrajinka, ki je tekmico pošteno utrudila z raznovrstno igro, saj je poznala Kitajkine zdravstvene težave.

Pri 15 letih in 6 mesecih je Kostjukova najmlajša v glavnem žrebu turnirja za veliki slam po Sesil Karatančevi, ki je v Melbournu leta 2005 štela 15 let in 5 mesecev. Mlajša z zmago od Ukrajinke na turnirjih velike četverice je sicer Catherine Bellis, potem ko je na OP ZDA leta 2014 prišla v drugo kolo s 15 leti in 4 meseci, prav toliko je bila leta 1996 v Melbournu ob zmagi v prvem kolu stara tudi Hingisova.

»Vsi ti dosežki me ne ganejo več, saj na skoraj vsakem novem turnirju poderem kakšen nov mejnik,« je bila precej hladnokrvna Marta Kostjuk. »Če bi po vsakem rekordu čutila nekaj posebnega, bi bilo vsega povsem preveč. Tudi pred naslednjo tekmo ne pričakujem nič posebnega. To bo samo nova izkušnja, ki jo moram čim bolje izkoristiti.«

Ni kaj, precej trdno z nogami na tleh je ukrajinska mladenka, vsi skupaj pa se lahko le zamislimo, kje smo mi bili pri svojih petnajstih letih.