Kavčič: brez enega glavnih orožij ni šlo

V 1. kolu Roland Garrosa je izgubil edini Slovenec v moški konkurenci Blaž Kavčič.

Objavljeno
26. maj 2015 22.53
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Pariz – Če ta teden Pariz ne bi gostil Roland Garrosa, bi Blaž Kavčič doma še celil poškodbo mišice na nogi, ki jo je pred dobrima dvema tednoma staknil na turnirju v Rimu. A za veliki slam je stisnil zobe, slabša pripravljenost pa ga je bržčas stala uvrstitve v 2. kolo, saj se je Yen-Hsun Luju upiral štiri nize – 6:7 (4), 6:1, 6:1, 7:5.

Veliko je v tenisu primerov, ko na turnir za veliki slam pridejo igralci še poškodovani, odigrajo nekaj iger in se vdajo – denarna nagrada že za nastop v 1. kolu je pač preveč mamljiva. A Kavčič vendarle ne sodi v to skupino, četudi se je s svojo ekipo pred dvobojem s Tajvancem odločil, da bo že ob najmanjši bolečini v nogi (poškodba še ni povsem zaceljena) predčasno končal dvoboj. K sreči mu tega ni bilo treba, spet je pokazal svojo že kar pregovorno bojevitost, potem ko je dobil uvodni niz v podaljšani igri, je naslednja dva gladko izgubil, četrti pa bi se kaj lahko razpletel tudi v njegovo korist, a je le pripadel Luju. Prav zaradi četrtega niza je bil na koncu najbolj jezen, saj bi bila ob skupnem izenačenju na 2:2 partija v nadaljevanju povsem odprta. Ljubljančan je bil seveda po porazu razočaran, ne pa presenečen.

»Ko sem si v Rimu natrgal mišico, so mi po pregledu z magnetno resonanco napovedali, da do Roland Garrosa ne bom nared, saj naj bi se raztrganina celila štiri tedne. Zato sem v bistvu z igro zadovoljen, ker sem en teden pač ležal, drugega treniral le z mesta, brez gibanja, danes sem prvič po igrišču spet tekel. Tveganje je bilo precejšnje, a ker je to Roland Garros, sem poskusil, nisem pa želel o tem govoriti pred turnirjem,« je pojasnil Kavčič, ki si je seveda oddahnil, da se stanje ni poslabšalo, je pa res, da bodo morebitne posledice znane danes, ko se bo noga povsem ohladila. »Zdi se, da je noga zdržala, sem se pa slabo gibal. Na kratke žogice niti nisem tekel, na splošno sem bil zelo počasen. Gibanje je bilo na približno 70 odstotkih, kar pomeni, da sem ostal brez enega najmočnejših orožij. Kar mali čudež je, da sem zdržal tri ure, prav tako sem presenečen nad svojo igro, glede na situacijo, pač. Je pa res, da me je presenetil tudi Lu. Nisem vedel, da je lahko tako dober na pesku, je pa bilo najino igrišče zelo hitro,« je še ocenil Kavčič, ki bo prihodnji teden – če bo z nogo vse v redu – nastopil na močnem challengerju v Prostejovu. S tem je Slovenija v posamični konkurenci ostala zgolj pri Poloni Hercog, ki se bo danes v zadnji partiji dneva na igrišču št. 5 v 2. kolu merila z Jeleno Vesnino. Roland Garros začenja tudi Katarina Srebotnik, in sicer med mešanimi dvojicami, med katerimi igra skupaj Horio Tecauom, medtem ko je med ženskimi s Caroline Garcio osmopostavljena. Andreja Klepač in Klaudia Jans-Ignacik sta v tej konkurenci 16. nosilki.

Zadnji dan dvobojev 1. kola pa sta se od turnirja poslovili dve zveneči imeni – Eugenie Bouchard in Grigor Dimitrov. Enajstega nosilca je s kar 3:0 presenetil Američan Jack Sock, ki je na ta način dosegel šele 14. zmago na pesku v karieri. Za Kanadčanko pa je poraz v uvodnem dvoboju zgolj nadaljevanje izjemno slabe sezone. Trženjsko najbolj zanimiva športnica po izboru britanske revije SportsPro po lanski sezoni, ko se je na prvih treh turnirjih za veliki slam dvakrat prebila v polfinale in enkrat v finale (na OP ZDA pa še v osmino finala), letos nikakor ne najde forme, posebej po OP Avstralije, po katerem je dobila tri dvoboje, včeraj izgubila še devetega. Za šesto igralko sveta vsekakor veliko. »Ne vem, kaj naj sploh rečem o današnjem dvoboju. Veliko sem delala na tem, da bi se stvari izboljšale, čutim, da napredujem, zato je takšna partija veliko razočaranje,« je zmajevala z glavo Bouchardova, od katere je bila boljša Kristina Mladenović, Francozinja, ki je lani v 1. kolu domov poslala Li Na … Serena Williams, Rafael Nadal in Novak Đoković so napredovali brez izgubljenega niza, je pa bil zelo blizu nekoliko daljši partiji Srb v dvoboju z Jarkkom Nieminenom, a Finec ni izkoristil priložnosti.