Kavčič doma nadaljuje finalni niz

Blaž Kavčič za portoroško lovoriko danes ob 18.30 z Gillesom Müllerjem.

Objavljeno
13. julij 2014 08.55
Blaž Kavčič,Portorož Slovenija 08.07.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Portorož – Blaž Kavčič nadaljuje niz odličnih rezultatov na turnirjih iz serije challenger: že na četrtem zaporednem se je uvrstil v finale. Včerajšnja polfinalna zmaga je bila od vseh štirih gotovo najslajša, saj jo je dosegel pred domačimi gledalci v Portorožu, s kar presenetljivo lahkoto pa je opravil še z Jevgenijem Donskojem (6:4, 6:2). V današnjem finalu ga čaka Gilles Müller.

Ko je Kavčič v začetku tedna prišel v Portorož, njegovo zdravstveno stanje ni bilo najboljše, saj mu je viroza pobrala kar nekaj moči, vzela mu je tudi kakšno uro treninga, ki bi mu zavoljo specifičnih razmer ob morju prišla še kako prav. Zato tudi igra v uvodnih kolih ni bila najboljša, a k sreči v prvih treh dvobojih ni imel resnejše preizkušnje, je pa z vsakim nastopom stopnjeval svoje predstave in ko je bilo najbolj potrebno, v polfinalu, je preskočil na novo raven. »Na začetku tedna mi je bilo res težko, k sreči je bilo nekaj tekem lahkih, vsak dodaten dan za regeneracijo pa je bil zelo pomemben. Ko so bili za mano trije dvoboji, sem spet začel dobro udarjati, spet sem začutil žogico. Polfinalna tekma je bila vsekakor najboljša na turnirju, pri čemer je bil tekmec zelo neugoden, posebej prvi niz bi se lahko razpletel drugače,« je dvigovanje skozi turnir opisal Kavčič, ki je za zmago nad Donskojem – za slovensko-ruski polfinale se je vendarle zbralo nekaj več gledalcev, a tribune še zdaleč niso bile polne – potreboval zgolj 80 minut.

Prvi niz sicer ni napovedoval tako prepričljivega razpleta, saj je po hitrem zaostanku z breakom Rus za izenačenje »zbombadiral« Slovenca, vendar pa je bil to zgolj krajši preblisk, finiš je nato spet pripadel Kavčiču, ki je imel potem nadaljevanje dvoboja povsem pod nadzorom. »Zelo sem bil vesel, ko sem osvojil prvi niz, to mi je dalo dodatno energijo, da sem zaigral še nekoliko bolje,« je ocenil Kavčič, pri katerem je bil zelo opazen tudi kakovostni preskok pri začetnem udarcu (79 % uspešnih prvih servisov ter nato 74-odstotni izkoristek). »Tu je s servisom precej težko priti neposredno do točke, saj so tako žogice kot igrišča počasni. Začetni udarec ni zelo odločilen, pomaga pa, seveda, a zmaguje tisti, ki je boljši z osnovne črte,« pravi od jutri spet najvišje uvrščeni slovenski igralec na svetovni lestvici, ki je tako na zelo dobri poti, da ponovi lansko zgodbo Grege Žemlje in kot prvi nosilec tudi osvoji domači turnir.

Danes ga v finalu ob 18.30 čaka Gilles Müller, ki je v drugem polfinalu veliko težje – s 6:7 (8), 6:3, 6:3 po dveh urah in 10 minutah igre – ugnal Kyla Edmunda. Z Nizozemcem se ni še nikdar pomeril, oba igralca pa imata za sabo odlične nastope na challengerjih, saj je Müller od marca osvojil štiri. »Mislim, da sva igralca z največ tekmami v zadnjem obdobju, je naporno, a zmagovati je vendarle 'luštno'. Čeprav še nisva igrala, ga zelo dobro poznam. Kot levičar je zelo neugoden, po servisu rad pride k mreži, kar na tej podlagi sicer ni ravno zagotovilo uspeha, z osnovne črte pa mislim, da sem boljši od njega. Najpomembneje bo, da bom čim bolj nevtraliziral njegov prvi servis,« se je k zadnjemu dejanju Tilia Slovenia opna 2014 obrnil Kavčič.

Medtem se je sinoči končal turnir dvojic, med katerimi sta slavila Belorusa Sergej Betov in Aleksandr Buri. Druga nosilca sta bila v finalu s 6:0, 6:3 boljša od Srba Ilije Bozoljca in Italijana Flavia Cipolle.