Kavčič in Rola zmagala v dvojicah, lahko delo za Žemljo

Uvodni dan challengerja v Portorožu se je poslovil Tom Kočevar Dešman, ki ga je premagal Španec Adrian Menendez Maceiras.

Objavljeno
08. avgust 2016 22.23
bsa/TENIS
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Portorož - Uvodni dan turnirja serije challenger Tilia Slovenia Open v Portorožu je med posamezniki prek prve ovire napredoval Grega Žemlja. Rekorder po nastopih v slovenskem dresu in najuspešnejši igralec na dosedanjih challengerjih v Portorožu je odpihnil dobrih sto mest slabšega Francoza Alexandra Sidorenka. Prvi niz je dobil v 21 minutah (6:1), v drugem pa se je tekmec zaradi utrujenosti predal pri zaostanku 1:4.

»Dobro je, da sem do zmage prišel hitro in brez pretiranega napora, tako da imam zdaj en dan počitka do naslednjega dvoboja. Tekmec ni nudil tršega odpora, a to je njegov problem. Jaz težav zaenkrat še nimam in upam, da jih tudi ne bom imel,« je dejal Žemlja.

Izpadel je Tom Kočevar Dešman je po dobri uri in pol igre moral priznati premoč več kot 400 mest višjeuvrščenemu tenisaču, Špancu Adrianu Menendezu Maceirasu, ki je zmagal s 6:2, 6:4. »Kljub porazu sem zadovoljen s svojo predstavo. V drugem nizu sem imel priložnost, ko sem povedel s 4:3, a se je nato videlo, da mi manjka tovrstnih izkušenj. Dokazal pa sem, da še znam igrati, in vidim, da prihajam v formo, ki sem jo imel lani pred boleznijo,« je dejal 26-letni Ljubljančan.

Na stranskem igrišču sta si napredovanje v četrtfinale v dvojicah zagotovila Blaž Kavčič in Blaž Rola. V izenačenem dvoboju proti Mohamedu Safwatu iz Egipta in Srbu Iliji Vučiću sta nadoknadila niz zaostanka in v tretjem, hitropoteznem zmagala z 11:9.

V nadaljevanje se je uvrstil tudi prvi nosilec turnirja, 32-letni Nemec Florian Mayer. Po hudem boju in dveh urah igre je v tretjem nizu s 7:5 strl odpor Francoza Davida Gueza. Mayer je trenutno 94. igralec na svetu, leta 2011 pa je bil že osemnajsti, s čimer je najvišjeuvrščeni igralec, ki je kadar koli zaigral na challengerju v Portorožu. V karieri je z nagradami zaslužil preko šest milijonov dolarjev.

Danes bo na igrišče stopil še najuspešnejši slovenski igralec Grega Žemlja. Zmagovalec Portoroža 2013 in lanski finalist se bo pomeril s Francozom Alexandrom Sidorenkom.

Kavčič in Rola bosta med posamezniki zaigrala v torek, ko bo na pomožnih igriščih svoj prvenec na challengerju z nagradnim skladom 42.500 evrov doživel še peti slovenski predstavnik, mladi Sven Lah.

Tilia Slovenia Open, Portorož, challenger, 1. kolo:

Aldin Stekić (BiH) - Dimitrij Popko (Kaz) 3:6, 6:2, 7:6 (3);

Adrian Menendez Maceiras (Špa) - Tom KOčevar Dešman (Slo) 6:2, 6:4;

Ruben Bemelmans (Bel/8) - Jan Mertl (Češ) 4:6, 6:1, 6:1;

Florian Mayer (Nem/1) - David Guez (Fra) 6:4, 1:6, 7:5;

Dvojice, 1. kolo:

Blaž Kavčič/Blaž Rola (Slo) - Mohamed Safwat/Ilija Vučić (Egi/Srb) 2:6, 6:3, 11:9;