Kerberjeva in Murray imata več skupnega, kot si želita

Na odprtem prvenstvu Avstralije isti dan izpadla prva igralca sveta, Mišo Zvereva navdihnil mlajši brat Aleksander.

Objavljeno
22. januar 2017 21.30
Germany’s Mischa Zverev celebrates after defeating Britain's Andy Murray during their fourth round match at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 22, 2017. (AP Photo/Aaron Favila)
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Za Angelique Kerber in Andyja Murraya je bilo OP Avstralije nekaj posebnega že ob začetku, saj je bil to za oba prvi turnir za veliki slam, na katerem sta bila prva nosilca. Včeraj jima je bilo na njuno žalost še nekaj skupnega: na istem igrišču in v istem kolu – osmini finala – sta prva igralca sveta doživela nepričakovana poraza.

Miša Zverev, ki je v zadnjih sezonah vedno bolj postajal znan kot starejši brat zelo nadarjenega Aleksandra (za številne bodoče št. 1), je bil marca 2015 na 1067. mestu svetovne lestvice. Za njim je bilo težavno obdobje, v katerem se je ubadal z različnimi poškodbami, od zlomljenega zapestja, zlomljenih reber, zdrsa medvretenčne ploščice, do strgane kolenske vezi … Tako je nekdaj 48. igralec sveta začel razmišljati o koncu kariere, znašel se je na dnu, na najmanjših turnirjih, spraševal se je, ali ima vse skupaj sploh še smisel. A ravno v tem času se je začel vzpon njegovega deset let mlajšega brata, ki ga je prepričal, naj še ne odneha, da zmore več. Saša, ki se je lani pri 19 letih prebil med svetovno dvajseterico, je postal vzornik in navdih starejšemu bratu. »Ko je Saša začel premagovati nekatere najboljše igralce, sem začel verjeti vase, saj sem vedel, da sta ravni najine igre primerljivi. Če se lahko kosam z njim, se lahko tudi z drugimi,« pojasnjuje Miša, ki se je nato treninga lotil bolj zavzeto kot kdajkoli poprej, kar se mu je začelo obrestovati proti koncu lanske sezone. Na OP ZDA je celo prvič po letu 2012 zaigral v glavnem žrebu turnirja za veliki slam, v Baslu je ugnal newyorškega zmagovalca Stana Wawrinko, za pravo senzacijo pa poskrbel v Melbournu.

Presenetljiva je bila že njegova zmaga v 2. kolu proti Johnu Isnerju, proti kateremu je za nameček rešil še zaostanek z 0:2 v nizih, potem ko si je sploh prvič v karieri na največjih štirih turnirjih zagotovil nastop v osmini finala, pa tu ugnal prvega nosilca Andyja Murraya. In to na kakšen način – s pravo staro teniško šolo, torej z igro servis-volej, saj se je po začetnem udarcu kar 118-krat podal k mreži (in bil 65-krat uspešen), četudi se s Škotom poznata iz mladinskih časov, se ta nikakor ni znašel v Nemčevem ritmu. »Verjel sem v svojo igro, vase, skušal sem mu uničiti ritem, kar mi je uspelo. To je bil vsekakor najboljši dvoboj v moji karieri. Ne le zato, ker gre za partije na tri dobljene nize, ampak ker je grand slam. Zares izjemno,« je po zmagi s 7:5, 5:7, 6:2, 6:4 žarel Miša, ki se je na dvoboj z Murrayem »pripravljal« tako, da je dan poprej več kot štiri ure stiskal pesti za Sašo v dvoboju z Rafaelom Nadalom. Mlajši brat je bil za las prekratek, sam pa je poskrbel, da se Murrayeva avstralska nočna mora nadaljuje. Britanec je doslej kar petkrat igral v finalu in ko je v 2. kolu izpadel Novak Đoković, se je zdelo, da je letos vendarle napočil njegov čas, a bo moral spet čakati na novo priložnost.

Zverev se bo v četrtfinalu pomeril z Rogerjem Federerjem, ki je odpravil še petega nosilca Keija Nišikorija in potrdil dobro telesno pripravljenost z zmago v petih nizih, medtem je drugi par v zgornjem delu turnirske razpredelnice Stan Wawrinka – Jo-Wilfried Tsonga.

Kerberjeva brez možnosti

Da je OP Avstralije prvič v odprti eri že pred četrtfinalom ostalo tako brez branilcev naslova kot brez prvih igralcev sveta, pa je poskrbela Coco Vandeweghe. Angelique Kerber je v Melbournu prestala že dve težki preizkušnji, ki sta potrdili, da se v novi vlogi ne počuti najbolj sproščeno, a gladka zmaga v 3. kolu nad Kristino Pliškovo (sestro dvojčico uspešnejše Karoline) je za hip odgnala skrbi, preden jo je 35. igralka sveta z izjemno napadalnim tenisom pustila brez vsakršnih možnosti – 2:6, 3:6. Št. 1 je bila od začetka v podrejenem položaju, Američanka pa ob koncu dvoboja ni bila nič kaj presenečena, četudi še nikdar ni premagala prve s svetovne lestvice, zgolj nakazala je, da je opravila, kar si je zadala … »Seveda je nekaj posebnega premagati najboljšo na svetu, vendar pa je bila Angelique zgolj ena tekmica, ena ovira na poti do mojega cilja. Za ta turnir sem si začrtala uvrstitev v četrtfinale in zdaj sem tu,« je ocenila Coco Vandeweghe, ki je s prebojem med osmerico izenačila svoj najboljši rezultat na velikih slamih (Wimbledon 2015), v nadaljevanju sezone pa želi ta dosežek še nadgraditi s polfinalom. Morda ji bo to uspelo že v Melbournu, kjer bo njena naslednja tekmica Garbiñe Muguruza, še ena novinka v četrtfinalu OP Avstralije. Tudi drugi par, ki se bo meril za polfinalno mesto v zgornji polovici razpredelnice, je presenetljiv. Sestavljata ga namreč Anastasja Pavljučenkova, ki doslej tam spodaj še nikdar ni preskočila 3. kola, in ameriška veteranka Venus Williams, finalistka izpred 14 let …